Apoštol Indiánů (2014)

Dávné příběhy a nová pátrání Stanislava Motla.

Natočeno 2014. Premiéra 2. 11. 2014 (ČRo 2 Praha, 10:30 h.; 27 min.) v cyklu Stopy, fakta, tajemství (207. díl). Repríza 23. 8. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

Lit.: Motl, Stanislav: Apoštol indiánů. Příběh odvážného misionáře s českými kořeny. In web ČRo 2 Praha, 23. srpen 2021 (článek). – Cit.: Stal se hrdinou mnoha příběhů o amerických Indiánech. Psali o něm slavní spisovatelé jako například J.F. Cooper či Zane Grey. Dávají mu různá jména, ale v některých případech ho uvádějí tak, jak se opravdu jmenoval. Ziesberger. David Ziesberger. Odvážný misionář, který s indiány prožíval všechno možné. Včetně krvavých válek s bílými osadníky, kteří je svého času považovali za divou zvěř, kterou je třeba bez milosti vyhubit. Tenhle muž byl ale jiný. Na nenávist odpovídal láskou. A dovedl si získat srdce i těch nejzatvrzelejších původních obyvatel Ameriky, pro něž byl, vzhledem k jejich smutným zkušenostem, každý bílý člověk nepřítelem na život a na smrt. Celý svět dnes ví o legendárním Davidu Zeisbergerovi. Kdo z nich ale ví, že David, jemuž se dnes říká apoštol indiánů, měl své kořeny na severní Moravě. A byl nositelem víry, kterou u nás vyznávali kdysi tolik pronásledovaní – Moravští bratři.  (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)