Skály Herty Lindnerové (2014)

Stanislav Motl. Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Technická spolupráce Jitka Borkovcová. Mistr zvuku Tomáš Gsölhoffer. Spolupracovali Libor Vacek,  Zdena Fléglová a Bronislava Janečková. Spolupráce na scénáři, režie Vlado Príkazský.

Účinkují Stanislav Motl a Pavel Koukal.

Natočeno v Českém rozhlase v roce 2014 (29 min.). Premiéra 16. 11. 2014 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 209 (ČRo 2 Praha, 10:30-11:00).

Pozn.: Je krátce po Mnichovu. A 18letá německá horolezkyně začíná svůj boj proti fašismu. Byl začátek října 1938. Po Mnichovu, kdy nacisté ovládli velkou část našeho pohraničí. Německá vojska tu vítaly davy zfanatizovaných německých obyvatel. Byli však i jiní… Ve stejné době totiž vyhlásili nacistům doslova boj na život a na smrt němečtí antifašisté. Muži a ženy, kteří odmítli zradit svou československou vlast. Byly jich stovky.

Patřila mezi ně tehdy 18letá Herta Lindnerová. Milovnice labských pískovců, skvělá horolezkyně. Především ale neuvěřitelně odhodlaná a statečná dívka.  Vědomě se vydala na cestu, o které věděla, že na ní může s největší pravděpodobností potkat Smrt. Herta Lindnerová se narodila 20. srpna 1913. Byla členkou mládežnické protifašistické skupiny Lipoví bartři. Její otec Jindřich Lindner byl také členem odbojové organizace. Oba byli v roce 1941 zatčeni a následně popraveni v Berlíně – Plötzensee. Hertas zemřela 29. března 1943 ve věku 22 let. (anotace ČRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)