Kulturní výročí – Jan Purkrábek (2014)

Medailon k 60. výročí úmrtí brněnského herce, zpěváka a režiséra připravil Přemysl Hnilička. Dramaturgie Alena Blažejovská.

Čte autor.

Připravil ČRo Brno v roce 2014. Premiéra 29. 11. 2014 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 18:00 – 19:00 h.).

Lit.: Hnilička, Přemysl: Jan Purkrábek. Listopad 2014 (text pořadu). – Cit.: Dnes už si na něj málokdo vzpomene. Není divu, od jeho smrti uplynulo 19. listopadu šedesát let. Přesto stojí za to si připomenout jeho život.

Herec, režisér a kabaretní zpěvák Jan Purkrábek se narodil 25. února 1878 v Českém Brodě. Živil se poctivým zaměstnáním u vídeňských státních drah, po práci se však věnoval múzám: hrál v českých ochotnických spolcích a v Praze později úspěšně absolvoval pěveckou školu Jana Lukeše. Volání divadla bylo zkrátka silnější než dobré místo pod penzí.

Už v roce 1905 se dal ke kočovné společnosti Josefa Faltyse a po několika dalších štacích zakotvil v roce 1909 u brněnského Národního divadla. Léta u šmíry, jak se – často nespravedlivě – kočovným společnostem říkalo, jej vybavila řemeslem a schopností zahrát jakýkoliv žánr. Hrál vážné i komické role v klasickém repertoáru, díky hlasovému školení zvládal i party v operních inscenacích, ba dokonce účinkoval i v baletu. Jeho hlavním oborem – hereckým i režijním – se však stala opereta.

Pro operetu získal Jana Purkrábka především Oldřich Nový, který do Brna přišel v roce 1919 a brzy si získal srdce především dámské části obecenstva. Purkrábek, tehdy již více než čtyřicetiletý, byl obsazován především do rolí komických chlapíků a dědečků. K těm nejvýznamnějším patřila role Měsíčka v revui Erryho Saši a Oldřicha Nového „Z Brna do Brna“ (1926), v níž měl hlavní roli Valentin Šindler jako stréček Křópal z Břochovan – nebo postava Browna v Brechtově a Weillově Žebrácké opeře, kterou v roce 1930 nastudoval Emil František Burian.

Vedle divadelní práce se Jan Purkrábek věnoval i kabaretním výstupům a písním, především při benefičních vystoupeních, tzv. čajích Moravanky – nebo ve studiu brněnského rozhlasu.

Z divadelní práce Jana Purkrábka se nedochovalo nic. Na šelakových deskách značky Polydor máme zachyceny pouze kuplety a komické scénky, v nichž hrál společně s Karlem Kosinou a jednu reklamní scénku a písničku. Ani filmový divák si jej nevybaví: filmy brněnské produkce jako Neznámá kráska (1924) nebo Ztratila se bílá paní (1937) se v pamětnických cyklech nereprízují. Byl to herec pokorný a laskavý a dokázal rozesmát či dojmout tisíce lidí. Sloužil brněnské múze od roku 1909 až do své smrti – 19. listopadu 1954.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)