Než se dostal do čítanek aneb Český básník mezi Indiány (2014)

Stanislav Motl. Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Technická spolupráce Jitka Borkovcová. Mistr zvuku Tomáš Gsölhoffer. Spolupracovali Libor Vacek a Bronislava Janečková. Spolupráce na scénáři, režie Vlado Príkazský.

Účinkují Stanislav Motl, Pavel Hnízdil a Dagmar Viletová.

Natočeno v Českém rozhlase v roce 2014 (28 min.). Premiéra 7. 12. 2014 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 212 (ČRo 2 Praha, 10:30-11:00). Repríza 20. 7. 2015 (ČRo  2 Praha, 18:30 h.).

Pozn.: V povědomí ho máme jako národního básníka, který se dostal do čítanek. Skrývá ale i velké tajemství. Málokdo ale ví, že Josef Václav Sládek prožil ve svém životě i mimořádně dramatické období, kdy putoval Amerikou a živil se třeba jako lovec či topič na parníku. Několikrát se ocitl i mezi Indiány. Jejich osud, osud kdysi tak hrdého národa, na který čím dál více doléhal stín vyhlazení, ho nejenom zaujal a dojímal, alevyvolal v něm i literární inspiraci. Právě tuto inspiraci hledal Stanislav Motl rovněž v americkém Chicagu – na břehu Michiganského jezera. (anotace ČRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)