Listopad 1989. Máme v Praze názor (2014)

Listopad 1989: napětí ve společnosti se stupňuje. Sílící demonstrace v NDR vedou k pádu berlínské zdi a odpor se projevil i ve vždy stabilním Bulharsku. Nervozita Štěpána, Jakeše, Adamce i dalších vedoucích aparátčíků stoupá. Připravil Pavel Hlavatý.

Natočeno 2014. Premiéra 21. 11. 2014 (ČRo Plus, 20:10 h.; 30 min.). Ke stažení zde.

Lit.: Hlavatý, Pavel:  Listopad 1989. Máme v Praze názor. In web ČRo Plus, listopad 2014 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: Listopad 1989 přináší vpravdě historický zlom: Zatímco v Polsku a Maďarsku překročil vývoj systémový rámec totalitního režimu, v NDR padla Berlínská zeď, a k protirežimním bouřím dochází dokonce i ve vždy vzorném a stabilním Bulharsku (pouze Rumunsko stále tajuplně mlčí).

Tehdejší Československo jako by první polovinu měsíce stále představovalo dogmatický pomník uprostřed rozkládající se mršiny socialismu. 

Demonstrace k 28. říjnu – jakkoliv masová – se nestala spouštěčem změn či dalších obdobných akcí a menší vystoupení opozice a nespokojených občanů byla sice na téměř denním pořádku, ale analogie se sílícími protesty v podzimní NDR se zdála být pouze zbožným přáním. 

V této situaci dochází k průniku oficiálních i neoficiálních (či režimních a protirežimních) studentských organizací, iniciativ a aktivit při organizování vzpomínkových akcí k 50. výročí událostí ze 17. listopadu 1939. 

Brutální policejní zásah proti nepovolené části akce a režimní bohorovnost, jež po tomto zásahu bezprostředně následovala, byly onou jiskrou, která aktivovala dlouhodobou nechuť veřejnosti ke komunistickému režimu. 

Další události následovaly ve velmi komprimované podobě (sílící každodenní demonstrace, vznik Občanského fóra, postupné rozvolňování vazeb mezi stranickými špičkami i různými orgány a oficiálními organizacemi). 

Sledované období končí 23. listopadu, v den kdy stále ještě hrozí ozbrojený zásah (armáda, policie, Lidové milice) proti demonstrantům a opozici a v televizi a rozhlase výhružně promlouvá tehdejší ministr obrany Václavík… 

V pořadu uslyšíte pozoruhodné, a přitom méně známé zvukové záznamy z Rozhlasových novin (projev generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše při příležitosti převzetí zlaté medaile k 17. listopadu), doplněné o autentické informace Svobodné Evropy.  

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)