Svatí aneb Bojovníci v sutanách (2014?)

Stanislav Motl. Dávné příběhy a nová pátrání Stanislava Motla. Zvuk Tomáš Gsöllhofer. Spolupracovali Libor Vacek, Jitka Borkovcová, Bronislava Janečková. Spolupráce na scénáři, režie Vlado Príkazský.

Účinkují Stanislav Motl, politolog dr. Jaroslav Fiala.

Natočeno 2014 (?). Premiéra 1. 2. 2015 (ČRo 2 Praha, 10:30 h.) v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 220. Repríza 24. 5. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

Pozn.: Krvavý boj katolických duchovních proti režimu v Latinské Americe. Proč se u nás se o něm skoro neví? Proč se neví se o odvážných duchovních, kteří se svého času postavili proti mocenské zvůli? V předlistopadové době, to když u nás narůstaly opoziční síly, které se záhy měly podílet na zhroucení totalitního systému, v některých zemích Latinské Ameriky probíhal obdobný proces. Byl to ale proces nebývale krvavý. V čele tamějšího disentu stáli i někteří katoličtí duchovní. Lidé, kteří považovali jak chudobu drtivé většiny obyvatel, tak i bohatství oligarchů, včetně diktátorského vedení státu za ten vůbec největší hřích. Proti tomuto hříchu otevřeně bojovali. Platili však nejvyšší cenou. Svými životy. (anotace ČRo)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)