Utajené lásky Petra Bezruče (2015)

Stanislav Motl. Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Zvuk Tomáš Gsöllhofer. Spolupracovali Libor Vacek, Jitka Borkovcová, Zdena Fléglová, Bronislava Janečková. Spolupráce na scénáři, režie Vlado Príkazský.

Účinkuje Stanislav Motl. Ze záznamu hovoří Petr Bezruč.

Natočeno 2015. Premiéra 22. 2. 2015 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 223 (ČRo 2 Praha, 10:30 h.; 28 min.). Repríza 22. 3. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

Pozn.: Záhadný samotář i bouřlivý básnický bard. Autor jediné básnické sbírky. Dlouho skrýval svoje pravé jméno. Skrýval i svoje múzy a básnické předobrazy? Pátrejte s námi! Básně Petra Bezruče se již dávno staly národním pokladem. Jeho verše můžou na leckoho působit jako výstřely z děl: Ostrava, Maryčka Magdónová, Kantor Halfar… Anarchistický buřič? Literární historici řadí Bezruče do doby tzv. anarchistických buřičů, jeho názory se ale s buřiči nestotožňovaly. Jeho dílo je ovlivněno symbolismem a Českou modernou. V osobním životě byl Petr Bezruč, vlastním jménem Vladimír Vašek, záhadný, samotářský, podivínský. Ostatně – víme, jak dlouho skrýval před světem svoji pravou identitu. A co milostný buřič? Stejně tak, až úzkostlivě, skrýval své lásky. Pátrejte po jeho utajeném milostném životě. Pátrejte po osudových, bolavých, ale také inspirujících láskách slavného básníka, který vydal jedinou básnickou sbírku známou jako Slezské písně. (anotace ČRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)