Tajný život Alfonse Muchy (2015)

Stanislav Motl. Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Zvuk Tomáš Gsöllhofer. Spolupracovali Libor Vacek, Jitka Borkovcová, Bronislava Janečková. Spolupráce na scénáři, režie Vlado Príkazský.

Účinkují Stanislav Motl, spisovatel Jan Boněk.

Natočeno 2015. Premiéra 1. 3. 2015 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 224 (ČRo 2 Praha, 10:30 h.). Repríza 6. 1. 2017 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.); 21. 11. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

Pozn.: Svobodný zednář, mystik… Mysleli jste, že víte, kým byl autor slavné Slovanské epopeje? Odhalte s námi fakta a tajemství nejvýznamnějšího českého malíře! Známe ho jako významného představitele secesního dekorativismu. Malíř, designer, umělec, který dobyl svět. Autor monumentální Slovanské epopeje. Mucha se stal známým téměř přes noc díky divadelnímu plakátu Gismonda, který si u něj objednala pařížská herečka Sarah Bernhardtová. S herečkou později uzavřel Mucha smlouvu a vytvořil pro ni a Divadlo Renesance v Paříži ještě několik dalších slavných plakátů. Jeho životním dílem se stal cyklus velkoformátových pláten Slovanská epopej, na kterém pracoval osmnáct let. Bytostný český vlastenec, který je však také – desítky let po své smrti – stále obklopen jakousi aurou tajemství. Pokusme se nyní hledat pomyslné tajné komnaty v jeho životě. V životě, který do značné míry určovaly třeba také svobodné zednářství či Muchův hluboký vztah k mimosmyslovému vnímání, k mystice. (anotace ČRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)