TGM optikou první republiky (2015)

První prezident Československa Masaryk se narodil před 165 lety. Připomínáme si ho prostřednictvím rozhlasových archivů. Kromě jeho hlasu uslyšíte také dobové vzpomínky, oslavné proslovy na adresu TGM a také jednu reportáž. Vybíral Pavel Hlavatý.

Z archívních záznamů hovoří Tomáš Garrigue Masaryk, Hugo Haas, František Soukup, Zdeněk Štěpánek a další.

Natočeno 2015. Premiéra 6. 3. 2015 (ČRo Plus, 20:10 h.; 30 min.) v cyklu Archiv Plus. Repríza 28. 10. 2015 (ČRo Plus, 9:10 h) k výročí vzniku ČSR. K poslechu zde.

Lit.: Hlavatý, Pavel: TGM optikou první republiky. In web ČRo Plus, březen 2015 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Osobnost prvního československého prezidenta přibližujeme prostřednictvím dochovaných rozhlasových nahrávek z období první republiky.

Tomáš Garrigue Masaryk (7. března 1850 až 14. září 1937) patří nesporně k nejvýznamnějším postavám našich novodobých dějin.  Nahrávek s jeho hlasem existuje velmi málo. Také příspěvků z doby první republiky, které by s ním nějakým způsobem souvisely, se v archivu Českého rozhlasu nedochovalo mnoho, zřejmě zde zafungovala nejprve nacistická a poté komunistická cenzura. 

Přesto bylo při přípravě pořadu z čeho vybírat, jakkoliv jsme bohužel některé pozoruhodné záznamy – jako například oznámení o Masarykově abdikaci ohlášené a komentované tehdejším premiérem Milanem Hodžou – nemohli z důvodů špatné zvukové kvality použít.

V pořadu uslyšíte jak hlas samotného T. G. Masaryka – v krátkých úryvcích ze dvou jeho dochovaných projevů z 28. října 1928 – tak další ukázky z pozoruhodných nahrávek s ním bezprostředně spjatých.  Jde o záznam jeho pohřbu, vzpomínkový příspěvek napsaný a natočený (sic! není pravda – čte Hugo Haas) Karlem Čapkem krátce po Masarykově smrti, rozhovor s knihovníkem univerzitní knihovny, který Masarykovi v dobách jeho pedagogické činnosti vyhledával a donášel domů knihy. 

Uslyšíte také reportáž z Masarykovy knihovny na Pražském hradě z doby, kdy byl prezidentem, nebo blahopřání „velkého masarykovce“ (tedy v době Masarykova života) Zdeňka Nejedlého k Masarykovým narozeninám. V archivu jsme našli i exaltovanou referenci předsedy Senátu a muže 28. října Františka Soukupa o návštěvě u TGM a Zdeňkem Štěpánkem uváděné rozličné příležitostné výroky TGM. V pořadu zazní také záznam částí svatováclavského chorálu zpívaného na Masarykově pohřbu. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)