Poutník stoletím aneb Příběh Egona Morgensterna (2015)

Stanislav Motl. Dávné příběhy a nová pátrání Stanislava Motla. Zvuk Tomáš Gsöllhofer. Spolupracovali Libor Vacek, Jitka Borkovcová, Bronislava Janečková. Spolupráce na scénáři, režie Vlado Príkazský.

Účinkují Stanislav Motl a Luděk Štipl. Ze záznamu hovoří Egon Morgenstern (2004).

Natočeno 2015. Premiéra 15. 3. 2015 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 226 (ČRo 2 Praha, 10:30 h.; 29 min.).

Pozn.: Prožil útěky, vězení, pracovní lágry, přežívání v úkrytech. Letos mu bude 101 let. Příběh, který nelze vymyslet, ale pouze prožít. Příběh muže, kterého z vlasti vyhnala válka a on pak desítky let hledal možnost, jak se vrátit domů. Jako bájný Job byl neustále stíhán Osudem. Ze dna se několikrát dokázal znovu zvednout a jít dál. Prožil snad vše, co mohl člověk 20. století prožít. Útěk, vězení, pracovní lágry, další útěky, další vězení. Přežívání v úkrytech. Nekonečný strach z prozrazení. Tohle všechno ale trvalo roky. To trvalo celá desetiletí. Neuvěřitelný příběh 101letého Egona Morgensterna začíná. Egon Bernard Morgenstern se narodil ve Vídni v roce 1914. Vyrůstal ale v dnešní Karviné. Nedokončil ani základní školu. V roce 1939 utekl se sestrou a mladším bratrem do Polska. Domů, do České republiky, se vrátil až po roce 1989. (anotace ČRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)