Zapomenutá válka aneb proč Tomáš Garrigue Masaryk nepřijel do Liberce (2015)

Stanislav Motl. Dávné příběhy a nová pátrání Stanislava Motla. Zvuk Tomáš Gsöllhofer. Spolupracovali Libor Vacek, Jitka Borkovcová, Bronislava Janečková. Spolupráce na scénáři, režie Vlado Príkazský.

Účinkují Stanislav Motl a dr. Vladislav Jindra.

Natočeno 2015. Premiéra 22. 3. 2015 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 227 (ČRo 2 Praha, 10:30 h.; 28 min.). Repríza 27. 11. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

Pozn.: Všichni si pamatují 20. století jako století dvou světových válek. Rok 1918 je v paměti jako rok vzniku Československa. Stejně tak ale v tomto roce proběhla jedna válka, na kterou si dnes už nikdo nevzpomene. Byla to u nás dnes již téměř zapomenutá válka, která vzplála bezprostředně po vyhlášení Československé republiky v roce 1918. Byla to, jak někteří historikové říkají, válka o československé pohraničí. Válka mezi Čechy a Němci. Válka, která měla i své oběti. I když jich tehdy ještě nebylo mnoho. Byla to válka, která bohužel také určila příští roky, jež měly vyvrcholit nástupem Adolfa Hitlera a následnými událostmi ve druhé polovině třicátých let minulého století. Náš příběh začíná na podzim roku 1918, kdy na severu Čech byla vyhlášena provincie zvaná Deutschbőhmen. (anotace ČRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)