Adolfu Kašparovi v Lošticích rozumějí (2015)

Stanislav Motl. Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Zvuk Tomáš Gsöllhofer. Spolupracovali Libor Vacek, Jitka Borkovcová, Bronislava Janečková. Spolupráce na scénáři, režie Vlado Príkazský.

Účinkují Stanislav Motl, pracovnice Památníku Adolfa Kašpara Lenka Heinrichová, Hana Heidenreichová a vnuk Pavel Horník.

Natočeno 2015. Premiéra 5. 4. 2015 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 229 (ČRo 2 Praha, 10:30 h.).

Pozn.: Boj o odkaz jedno z nejlepších čských knižních ilustrátorů. Rekonstrukce příběhu z přelomu 80. a 90. let v malém severomoravském městě Loštice. K úspěšné knize kromě nadaného spisovatele patří i zručný ilustrátor. Se jménem Adolfa Kašpara je spojena například nejslavnější kniha Boženy Němcové – Babička. Ilustroval i stěžejní díla Karla Václava Raise, Zikmunda Wintera a především Aloise Jiráska. Jeho kresby najdeme ovšem také v dílech světových autorů. Více než půlstoletí po jeho smrti se rozhořel boj o jeho odkaz. Byl to boj nebývale tvrdý a jeho aktéři tehdy velmi riskovali. (anotace ČRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)