Tvář za obrazem (2015)

Michal Lázňovský. Příběh malířky, kunsthistoričky, špiónky a kapitánky francouzské armády Rose Vallandové, která za 2. světové války pomohla zachránit poklady evropské civilizace. Připravil a uvádí Michal Lázňovský. Dobovou hudbu francouzskou hudbu vybral Luboš Zajíček. Zvuková spolupráce Roman Špála. Poděkování Frederique Smetanové.

Hovoří Marion Vivier, kurátorka Centra dějin a dokumentace odboje a deportací (Centre d’Histoire de la Résistance et de la Déportation) v Lyonu a francouzská dokumentaristka Brigitte Chevet.
Účinkují Taťána Medvecká, Dana Černá a Hanuš Bor.

Natočeno 2015. Premiéra 22. 4. 2015 (ČRo 3 Vltava, 21:45 h.; 60 min).

Lit.: Lázňovský, Michal: Tvář za obrazem. In web ČRo 3 Vltava, duben 2015 (anotace). – Cit.: Osud kunsthistoričky Rose Vallandové se radikálně změnil na podzim roku 1940. Tehdy nacisté začali v pařížském muzeu Jeu de Paume shromažďovat umělecké sbírky uloupené židovským rodinám.

Dosavadní kurátorka muzea se tak stala špiónkou, která po čtyři roky tajně shromažďovala informace o osudu uměleckých děl, která putovala do Německa, mnohdy přímo do Hitlerovy či Göringovy sbírky. Po válce tak mohla Rose Vallandová zásadním způsobem pomáhat s navrácením desetitisíců uměleckých děl původním majitelům. Na základě nově zveřejněných dokumentů můžeme detailněji nahlédnout do příběhu této netypické hrdinky. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)