Vladimír Iljič slovem i písní (2015)

Připravil Pavel Hlavatý. Vzpomínky na Lenina, projevy o Leninovi, leninské komentáře, písně o Leninovi a dokonce i Leninův hlas – výročí narození muže, který se původně jmenoval Uljanov a v listopadu 1917 stál v čele ruské říjnové revoluce.

Natočeno 2015. Premiéra 24. 4. 2015 (ČRo Plus, 20:10 h.; 30 min.) v cyklu Archiv Plus. Ke stažení zde.

Lit.: Hlavatý, Pavel: Vladimír Iljič slovem i písní. In web ČRo Plus, duben 2015 (článek). – Cit.: Vladimír Iljič Lenin – ve skutečnosti Uljanov – se narodil v roce 1870, a to 10. či 22. dubna (podle juliánského či gregoriánského kalendáře). Stál v čele „Velké říjnové socialistické revoluce“, která se uskutečnila – v listopadu. Rodné město Vladimíra Iljiče se původně jmenovalo Simbirsk, ale později bylo na jeho počest přejmenováno na Uljanovsk – toto jméno nese dodnes.  

Do dnešních dnů nebyl také Vladimír Iljič pohřben (na rozdíl od Stalina, jehož nabalzamované tělo bylo z mauzolea tajně v noci odstraněno) a o návštěvu jeho mauzolea je stále zájem… 

V archivu Českého rozhlasu se nachází dlouhá řada záznamů spojených s jeho jménem.   Velké množství projevů z nejrůznějších oslav nejrozmanitějších výročí s ním spojených (nemalá část z nich je pouze v ruštině), komentáře – dílem neuvěřitelně nudné, dílem poučně nechutné – vzpomínky (autentické i reprodukované, komické i běžné) řady osobností i obyčejných lidí (včetně těch, kteří ho pouze na okamžik zahlédli), rozhlasové hry, nejrůznější pásma veršů i písní a řada dalším materiálů. 

V pořadu zazněl hlas Vladimíra Iljiče Lenina, ukázky z rozhlasových komentářů, projevů Klementa Gottwalda a Zdeňka Nejedlého, vzpomínek Maxima Gorkého, Antonína Zápotockého i bývalých českých rudoarmějců.  

V pořadu také zazní řada ukázek z oslavných písní různých národů Sovětského svazu i naší domácí provenience, rovněž pak nefalšovaná normalizační leninská propaganda cílená na děti… 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)