Dobrá vůle – Tibetský sen (2015)

Patnáctiletá Choepak v osmi letech přešla z Čínou okupovaného Tibetu Himaláje, aby se ve svobodné Indii mohla naučit tibetštině a základům tibetské kultury. Svou rodinu od té doby neviděla. Pomáhá jí Tibetan Homes Foundation, kterou v roce 1962 založil J.S. Dalajlama. Dnes se tato nadace stará o 2500 tibetských dětí žijících v indickém exilu. Od roku 2008 jim v čele s Petrem Ďáskem pomáhá také česká nezisková organizace MOST, známá především jako organizátor festivalů ProTibet. Připravila Tereza Reková. Technická spolupráce Karolína Škápíková. Mistr zvuku Jitka Kundrumová. Dramaturgie a režie pořadu Lenka Svobodová.

Účinkují Kateřina Kovaříková, jako Choepak a Martin Sucharda jako Tenzin.

Natočeno 2015. Premiéra 25. 4. 2015 (ČRo2 Praha, 18:30 h.; 29 min). Repríza 30. 4. 2016 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.); 29. 9. 2018 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

Lit.: Reková, Tereza: Tibetský sen. In web ČRo 2 Praha, duben 2015 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Dnes 15letá Choepak a 16letý Tenzin přešli jako děti Himálaje, aby se ve svobodné Indii mohli naučit tibetštině a základům tibetské kultury. Svou rodinu od té doby neviděli. Oběma pomáhá Tibetan Homes Foundation, kterou v roce 1962 založil J. S. dalajláma.

Tibet je pod čínskou nadvládou od roku 1951. Tibeťané mohou své tradice svobodně udržovat leda v sousední Indii. V himálajském Ladaku, nazývaném též Malý Tibet. Zde se taky nachází několik tibetských exilových vesnic a škol.

Choepak v 8 letech přešla Himálaje. Ve skupince 10 dětí, kterou vedl její strýc, byla nejmladší. Svou rodinu neviděla už od roku 2007 a možná ji neuvidí už nikdy. Nechápe, jak někteří Tibeťané (včetně její sestry) mohou věřit tomu, že jsou ve skutečnosti pouze částí Číny. Choepak je hrdá na to, že je Tibeťanka, a pravdu o historii své země se snaží šířit, kde může.

Tenzin Gyaltsen pochází z Khamu. Z Tibetu do Indie utekl v 8 letech. Rodiče mu chtěli poskytnout dobré vzdělání v rodném jazyce. Tenzin věří, že se brzy zase shledá se členy své rodiny. Díky jeho svatosti dalajlámovi má prý pořád naději na lepší budoucnost.

Ladak je kulturou, jazykem i náboženstvím blíž Tibetu než hinduistické Indii. A právě náboženství a kláštery udržují tibetskou kulturu alespoň z části živou. 

Peníze pro Ladak 

Petr Ďásek po návratu z Nepálu na podzim roku 2001 uspořádal první ročník Festivalu ProTibet v Ostravě. Od té chvíle se festival pořádá každoročně a po celé republice. Výdělek z festivalu jde do cílové oblasti projektu – Ladaku. 

První kroky pro podporu přímo tibetských dětí v exilu uskutečnil Petr v létě 2008. Členové sdružení MOST navštívili Tibetan Homes Foundation (dále jen THF) v Mussoorie v Indii. Dětem navštěvujícím tamní školy je určen výtěžek z projektu „Kmotrovství na dálku“, který Petr založil společně s ředitelkou organizace MOST Janou Neborákovou. 

Tibetská SOS vesnička 

THF založil v roce 1962 sám dalajláma a dnes se stará o 2500 tibetských dětí žijících v indickém exilu. Všechny děti se do THF dostaly přes Himálaje díky průvodcům. Ti nesli plnou odpovědnost za to, že se děti v pořádku dostanou do Nepálu, což je jediná možná úniková cesta do Indie. 

Jak je mohli jejich vlastní rodiče na tak náročnou a nebezpečnou cestu vůbec poslat? Dětem v Tibetu je odpíráno právo na vzdělání. Existuje malé množství velmi drahých tibetských škol, ve kterých se vyučuje pouze to, co nařídí čínská komunistická vláda.  

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)