Československo žilo dál, za oceánem (2015)

O Československém pavilonu na Světové výstavě v New Yorku v letech 1939 – 1940 s Ivou Knobloch, kurátorkou Umělecko-průmyslového muzea v Praze a stipendistkou Fullbrightovy nadace. Na místě činu v newyorském Queensu natáčela Renáta Spisarová.

Připravil ČRo Ostrava v roce 2015. Premiéra 2. 5. 2015 (ČRo 3 Vltava, 9:25 h.; 36 min) v rámci cyklu Víkendová příloha stanice Vltava. Repríza 3. 1. 2016 (ČRo 3 Vltava, 16:45 h) v cyklu Ad libitum.

Pozn.: III. říše se po obsazení Československa pokusila zlikvidovat také československý pavilon na Světové výstavě v New Yorku konané v letech 1939-1940. Berlínské úřady dokonce vyčlenily prostředky na anihilaci československého zastoupení v USA. Jenže toto jejich úsilí vyšlo na prázdno. Slovenský velvyslanec Hurban odmítl předat velvyslanectví německým úřadům a pro tento svůj akt nalezl širokou podporu také u veřejnosti a některých amerických představitelů, např. Franklina Roosevelta, který nikdy neuznal Protektorát Čechy a Morava jako nástupnický stát Československa. Díky tomu zde mohlo žít Československo dál… (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)