Rádio Retro – Sportu zdar! (2015)

Čtyřhodinový výběr z rozhlasového archivu nabízí nejzajímavější záznamy od fotbalového šampionátu v Římě 1934 až po turnaj století na ZOH v Naganu 1998. Toto vydání Rádia Retro moderují Karel Tejkal a Miroslav Augustin.  Připravil Tomáš Černý.

Natočeno 2015.  Premiéra 6. – 7. 5. 2015 (28 hod.). Repríza 12. – 16. 2. 2018 (ČRo 1 Radiožurnál – Olympijský speciál, 20:00 – 24:00 h.). Premiéra šestihodinového sestřihu 11. 5. 2019 (ČRo Radiožurnál Sport, 0:00 – 6:00 h).

V únoru 2018 byl tento pořad vysílán po částech na ČRo 1 Radiožurnál – Olympijský speciál, 20:00 – 24:00 h.).

Lit.: -toč- (= Černý, Tomáš): Rádio Retro – Sportu zdar! In Týdeník Rozhlas 20/2015 (článek). – Cit.: Český rozhlas odvysílá řadu přenosů z letošního hokejového mistrovství světa, ale kdo by chtěl fandit i mezi zápasy a připomenout si nejslavnější okamžiky naší sportovní historie, ten si může pustit další internetový stream s 28 hodinami autentických záznamů a sportovních příběhů. Rádio Retro zavede od 6. května posluchače s mikrofonem za sportem, počínaje fotbalovým šampionátem v Římě v roce 1934 a konče turnajem století na ZOH v Naganu 1998. Současně ho najdete i na ČRo Sport v době, kdy se nevysílají aktuální reportáže.

V programu Rádio Retro nechybí připomínky největších triumfů českých sportovců. K těm bezesporu patří Emil Zátopek, Věra Čáslavská, nedávno zesnulý Jaroslav Holík či jeden ze strůjců naganského zázraku 1998 Jaromír Jágr.

„Chceme posluchačům nabídnout možnost znovu prožít euforii ze slavných okamžiků, kdy se skloňovala jména jako Plánička, Drobný, Zátopek, Čáslavská, Holík nebo Hlinka,“ říká o záměru tohoto Rádia Retro programový náměstek ČRo René Zavoral. „Historické nahrávky sportovních přenosů mají i s odstupem desítek let neuvěřitelnou sílu, která vás strhne, i když samozřejmě víte, jak utkání tehdy dopadlo.“ Zásluhu na tom mají nejen výkony sportovců, ale také brilance sportovních reportérů v čele s „vynálezcem“ tohoto stylu v našem éteru Josefem Lauferem. V Rádiu Retro zazní i hlasy jeho následovníků: Otakara Procházky, Štefana Mašlonky, Oskara Many, Karla Maliny, Stanislava Sigmunda, Václava Svobody, Vladimíra Váchy, Gabo Zelenaye či Aleše Procházky a Miroslava Augustina.

„Do této společnosti patří také Karel Tejkal, který je vlastně dnes už jediným pamětníkem sportovní redakce Československého rozhlasu šedesátých let a který právě s Miroslavem Augustinem touto retrospektivou posluchače provede. Karel Tejkal je učiněnou studnicí vzpomínek a příběhů o dramatických cestách k vítězství nebo o sportovcích a jejich osudech,“ naznačuje programovou skladbu Rádia Retro ředitel Centra vysílání ČRo Ondřej Nováček.

V téměř šedesáti archivních nahrávkách se střídají autentické záznamy reportáží ze stadionů s dokumentaristicky zpracovanými portréty vybraných sportovců a vzpomínkami některých reportérů. Josef Laufer tu třeba vypráví, jak byl 3. října 1926 doslova dostrkán k mikrofonu Radiojournalu. Uslyšíte o Jaroslavu Drobném a jeho utajeném wimbledonském vítězství na začátku padesátých let nebo Ivana Hlinku, kterak na konci let osmdesátých hodnotí odchody našich hráčů do NHL.

Přestože 28 hodin je zdánlivě hodně, nelze od Rádia Retro očekávat kompletní a důslednou cestu po časové ose. „Musíme vycházet nikoli z toho, co bychom slyšet chtěli, ale z toho, co slyšet můžeme,“ připomíná dramaturg Rádia Retro Tomáš Černý. „Dochovalo se jen to, co někdo při živém vysílání natočil a nechal archivovat. Nebylo to automatické. Navíc třeba po roce 1968 se leckterý sportovní pásek vytratil, aby reportéra nemohl někdo usvědčovat z jeho čitelného postoje vůči hráčům Sovětského svazu.“

Přesto se v programu Rádia Retro objevují skutečné perly: Zátopkovo několikanásobné vítězství v Helsinkách 1952, triumf Věry Čáslavské v roce 1968 na olympiádě v Mexiku, Holíkův slavný gól na mistrovství v roce 1972 nebo již zmíněné zlaté Nagano v roce 1998.

Obsah:
20:00
Představte se sám – Stanislav Sigmund
Legendární sportovní reportér vzpomíná na svoje začátky u mikrofonu. (1968).

20:26
MS v ledním hokeji 1959 – Praha
Autentická reportáž Stanislava Sigmunda a Rudolfa Gallo z I. třetiny utkání ČSR-Kanada. Přenos z pražské Štvanice. O přestávce hovoří sportovní redaktor Josef Laufer.

21:12
Pouhých pár let pro fotbalového génia
Vyprávění Rudolfa Kučery zaznamenal pro cyklus Naše století Karel Tejkal. Hovoří Vladimír Zápotocký a Josef Bican. Režie Jaroslav Kodeš. (2000).

21:41
Cesta do finále
Retrospektivní pásmo z MS v kopané Chile 1962. Hovoří Stanislav Sigmund a Jaroslav Čmehil.

22:02
MS v kopané Chile 1962
Gólové části reportáže Karla Maliny a Oskara Many z finálového utkání ČSSR – Brazílie.

22:18
LOH 1964 Tokio – Hans Zdražila, zlatá medaile ve vzpírání
Reportáž Stanislava Sigmunda.

22:27
LOH 1964 Tokio – Věra Čáslavská, zlatá medaile
Reportáž Stanislava Sigmunda.

22:35
LOH 1964 Tokio – fotbalové finále (ČSSR – Maďarsko)
Autentická reportáž Stanislava Sigmunda.

23:08
Jak se dělá sportovní reportáž v rozhlase
Setkání s Karlem Malinou, Václavem Svobodou a Alešem Procházkou v pořadu 3 x 60, a to stereo. Natáčela Bronislava Znamenáčková. (1979).

23:34
Vysílala s Josefem Laufrem
Sportovní redaktorka Eva Křížová-Škutinová poznala velikány rozhlasu i sportu. Její vyprávění zaznamenal Karel Tejkal pro cyklus Tisíc příběhů. Režie Jaroslav Kodeš. (2002).

a další.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)