Podivná spravedlnost (2015)

Stanislav Motl. Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Zvuk Tomáš Gsöllhofer. Spolupracovali Libor Vacek, Jitka Borkovcová, Bronislava Janečková. Spolupráce na scénáři, režie Vlado Príkazský.

Účinkuje Stanislav Motl. Ze záznamu hovoří Siegfried Zoglmann, Bohuslav Ečer a Albert Mayer.

Natočeno 2015. Premiéra 10. 5. 2015 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 234 (ČRo 2 Praha, 10:30 h.; 28 min.).

Pozn.: Druhá světová válka stála životy 350 tisíc Čechoslováků. Co se po válce stalo s těmi, kteří je zabili nebo k jejich zabití dali pokyny? Dožívají jako úctyhodní lidé. Rozhovor s podřízeným a osobním přítelem Reinharda Heydricha. „Jak se vám sedí na té pohovce?“ zeptal se Stanislava Motla muž naproti. „Taková souprava se dnes už nevidí. Dovezl jsem si ji z Prahy… Jó, Praha, tam bylo dobře. Moc dobře.“ Jméno toho muže je Siegfried Zoglmann. Je plný energie. Malý, rtuťovitý. Na sobě dokonale padnoucí oblek z drahé látky, v klopě saka záslužný kříž Spolkové republiky Německo. Byl dlouholetým poslancem Spolkového sněmu, jeden čas dokonce předsedou jeho zahraničněpolitické sekce. A taky osobním přítelem Konrada Adenauera, později Heinze-Dietricha Genschera, Helmuta Kohla či Edmunda Stoibra. Tento bývalý hauptbannführer se ale přátelil i třeba s K. H. Frankem. Rozhovor trval takřka dvě hodiny. V jednom okamžiku se pan Zoglmann obsáhle rozhovořil o svém, bývalém šéfovi. Reinhardu Heydrichovi. Znal ho důvěrně. Vždyť s ním, byl každodenní styku. (anotace ČRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)