Němci proti Hitlerovi – Díl první: Stenotypistka (2015)

Stanislav Motl. Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Zvuk Tomáš Gsöllhofer. Spolupracovali Libor Vacek, Jitka Borkovcová, Bronislava Janečková. Spolupráce na scénáři, režie Vlado Príkazský.

Účinkují Stanislav Motl a historik, archivář a pedagog Dr. Vladislav Jindra.

Natočeno 2015. Premiéra 17. 5. 2015 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 235 (ČRo 2 Praha, 10:30 h.; 28 min.).

Pozn.: Tisícovky Němců žijících za Hitlera v našem pohraničí zachovali věrnost Československé republice. Mnozí z nich stáli v roce 1938 v československých vojenských stejnokrojích na hranicích. Připraveni bránit svou zemi. Po uzavření potupné mnichovské dohody na podzim roku 1938 se některým německým antinacistům podařilo uprchnout. Utíkali před pomstou sudetoněmeckých henleinovců a německých nacistů do vnitrozemí. Chtěli dál pokračovat v boji proti Hitlerovi. Dramatická doba! Dramatické lidské osudy! Dramatické příběhy! Jako je třeba i ten o odvážné stenotypistce Emmě. V pořadu hovoří historik, archivář a pedagog Dr. Vladislav Jindra. Cituje se také z jeho knihy Dějiny Nového Boru, z pamětí Dr. Adolfa Vondreze, ze studie Bohunmíra Jindry a z knihy Ravensbrück. (anotace ČRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)