Zlatý trezor aneb Příběh košického pokladu (2015)

Stanislav Motl. Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Zvuk Tomáš Gsöllhofer. Spolupracovali Libor Vacek, Jitka Borkovcová, Bronislava Janečková. Spolupráce na scénáři, režie Vlado Príkazský.

Účinkují Stanislav Motl, Helena Miškufová, Katarína Ščerbanovská.

Natočeno 2015. Premiéra 31. 5. 2015 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 237 (ČRo 2 Praha, 10:30 h.; 26 min.).

Lit.: Motl, Stanislav: Zlatý trezor aneb Příběh košického pokladu. In web ČRo 2 Praha, květen 2015 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.. Sbírka, která nemá na světě obdoby. Pátrali po ní nacisti. A přitom je přístupná široké veřejnosti. Zlatý poklad, který prožil dramatický příběh. Dodnes nikdo dost dobře neví, kdo ho kdysi ukryl a co se s tím člověkem stalo.

Göringova pátračka

Tisíce zlatých mincí. Zlaté medaile. Zlatý řetěz…Sbírka, která nemá ve světě obdoby. Pátrali po něm němečtí nacisté: například i K. H. Frank či Herman Gőring.

Slovenský poklad české historie

Mnozí lidé kvůli této zlaté sbírce nevyčíslitelné hodnoty riskovali životy. To je košický zlatý poklad, který je spjatý nejenom se slovenskou, ale také s českou historií.

Neobvyklá přístupnost

Jeho výjimečnost spočívá i v tom, že je – což ve světě není běžné – přístupný široké veřejnosti. Ovšem za mimořádně přísných bezpečnostních opatření. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)