Dobrá vůle – Dcerka (2015)

Radim Nejedlý. Dokument o nevidomých rodičích a jejich malé dceři. Jana a Pavel cítili, že jejich vztah dozrál a rozhodli se, že budou mít dítě. Věděli, že být rodičem je náročná role, ale nezalekli se jí, přestože jsou oba nevidomí. Když se jim narodila zdravá dcerka, zaplavil je pocit štěstí. Co ovšem přinese praktický život? Dramaturgie pořadu Lenka Svobodová.

Připravil ČRo Brno v roce 2015. Premiéra 20. 6. 2015 (ČRo 2 Praha, 18.30 h.). Repríza 30. 1. 2016 (ČRo 2 Praha, 18:30 h).

Alternativní verze názvu: Dcerka aneb Sen nevidomých o rodičovství (festivalový název)

Pozn.: 3. cena v rozhlasové sekci soutěže XXII. ročníku Ceny VVZPO za publicistické práce zaměřené na problematiku zdravotního postižení.

Pozn.:Unikátní časosběrný dokument Radima Nejedlého a dramaturgyně Lenky Svobodové z cyklu Dobrá vůle přibližuje nelehký osudový vztah dvou nevidomých partnerů, kteří procházejí vším, co s sebou přináší láska. Zamilovanost, vědomé rozhodnutí k rodičovství, štěstí z narození zdravého děvčátka, ale i partnerská krize vyúsťující v přechodný rozchod i oboustranně přiznávaná únava z náročné péče o přirozeně aktivní malé dítě… Závěr pořadu však překvapivě vyznívá pozitivně. Touha udělat dítě šťastným nakonec rozhoduje a oběma přináší i radost z vítězství nad sebou samými. (anotace)

Lit.: Nejedlý, Radim: Dcerka aneb Sen nevidomých o rodičovství. In web ČRo 2 Praha, leden 2016 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jak jako slepí rodiče uhlídat vidoucí dítě, které začíná samo chodit a objevovat svět kolem sebe? A co když najednou jeden z rodičů odejde? Unikátní časosběrný dokument, jehož protagonisté si přáli zůstat v anonymitě, získal 3. místo ve 22. ročníku soutěže Rady vlády o nejlepší publicistické práce zaměřené na téma zdravotního postižení.

Katarína a Pavel (jména byla na jejich přání pozměněna) cítili, že jejich vztah dozrál. A rozhodli se, že budou mít dítě. Věděli, že být rodičem je náročná role. Ale nezalekli se jí, přestože jsou oba nevidomí. Když se jim narodila zdravá dcerka, zaplavil je pocit štěstí.

Malé dítě = velké starosti

„Očima“ nevidomých je hmat a sluch. Péče o dítě je pro ně proto dvojnásob náročná. Ale i Katarína s Pavlem postupně získali rutinu v přebalování, naučili se holčičku koupat a krmit a všechny běžné úkony bezproblémově ovládli.

Velké dítě = ještě větší starosti

Jak ale třeba napočítat děťátku kapky proti kašli ve chvíli? Jak zajistit, aby dítě nesnědlo něco, co nemá? A hlavně: Jak uhlídat dítě, které začíná samo chodit a objevovat svět kolem sebe?

Samotný rodič = ?

Tohle všechno oba rodiče nakonec zvládli. Dokud Pavel nepotkal jinou ženu. Znenadání odešel. Partneři se domluvili na střídavé péči, a tak se v životě Kataríny začaly střídat dny, kdy se musela vypořádávat se samotou, se dny, kdy byla na péči o dítě zcela sama.

Lit.: Hošna, Jiří: Dokumenty Českého rozhlasu získaly ceny Vládního výboru pro zdravotně postižené. In web ČRo, 9. 12. 2015 (tisková zprava). – Cit.: Dokumenty Českého rozhlasu obsadily v pátek všechna tři vítězná místa při udělování Cen Vládního výboru pro zdravotně postižené občany. V rozhlasové kategorii publicistických prací zaměřených na téma zdravotního postižení získala první cenu Jolana Nováková za dokument Poslepu, druhou a třetí cenu obdrželi Lenka Svobodová a Radim Nejedlý za pořady z cyklu Dobrá vůle.

„Ceny, které Český rozhlas získal, jsou dokladem toho, že naše vysílání dobře naplňuje své veřejnoprávní poslání. Pracujeme i s tématy a žánry, kterým se komerční média běžně nevěnují, podporujeme tvořivost a zaujetí a usilujeme o sociální soudržnost a začlenění všech skupin do společnosti. Všem oceněným autorům gratuluji k jejich úspěchu,“ uvedl náměstek pro program a vysílání René Zavoral.

Rozhlasový pořad Poslepu je dokumentem o putování redaktorky Jolany Novákové s nevidomým Iljou Kučerou po oblíbených místech jeho dětství a mládí. Po místech, která už nevidí. Je ale především dokumentem o tom, že i s handicapem je možno žít naplno a brát život s humorem a optimismem.

Dokument Hlava mi zůstala aneb O ženě, která právem nosila své příjmení autorky Lenky Svobodové vypráví o nejvýznamnější české aktivistce za práva lidí s postižením Janě Hrdé, které v roce 2014 zemřela. Pořad měl premiéru na vlnách Českého rozhlasu Dvojka letošního 1. srpna.

Třetí místo obsadil pořad Radima Nejedlého Dcerka aneb Sen nevidomých o rodičovství z června tohoto roku. Jde o unikátní časosběrný materiál na téma otázky života slepých rodičů a hlídaní zdravých, vidoucích dětí.

Dokument Poslepu vysílal Český rozhlas Dvojka 31. května 2015. Jeho repríza se chystá na 31. ledna 2016. Stejně tak budou v lednu reprízovány i další dva vítězné pořady v rámci cyklu Dobrá vůle.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)