Ztrácíme puls! (2015)

Tereza Reková. Dokument. Zdravotnictví u nás patří k jednomu z nejdiskutovanějších témat. Jak působí česká lékařská péče ve srovnání s tou zahraniční? Jsou doktoři přetěžovaní? Kolik přesčasů měsíčně musí odpracovat? A překračují jejich počtem normu určenou zákonem? Kolik hodin lékařům zabere administrativa? Na nejpalčivější otázky odpoví náměstek pro zdravotní péči Josef Vymazal, prof. Rajko Doleček, doktor Radovan Hranický a další.

Natočeno 2015. Premiéra  21. 6. 2015 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.; 42 min.).

Lit.: Reková, Tereza: Ztrácíme puls! Dokument o současném stavu českého zdravotnictví. In web ČRo 2 Praha, červen 2015 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: České nemocnice: stále rostoucí administrativa, nepatrně se zvyšující platy doktorů a čím dál populárnější odchody lékařů za hranice. Především do Německa a Rakouska. Přesná data i subjektivní výpovědi doktorů a zaměstnanců nemocnic.

Zdravotnictví u nás patří k jednomu z nejdiskutovanějších témat. Debaty se stále točí kolem toho samého: srovnání se zahraničím, přesčasy a přetěžování doktorů.

Nemocniční sekretářky

Kolik hodin lékařům zabere administrativa? Proč ministerstvo zdravotnictví nenavýší počet doktorů nebo alespoň nepřesune vyřizování administrativy na vyučené sekretářky? Co všechno musí doktoři své práci obětovat? A co by naopak svému povolání mohli dát navíc?

Tyto a další otázky se zřejmě jednou za čas objeví v mysli každého. Pacienti jsou nespokojení a na služby v nemocnicích si mnohdy stěžují. Jak to ale vidí doktoři? Jsou spokojeni ve své práci? Mají dostatečnou motivaci v ní pokračovat? Co je tu drží anebo naopak táhne do zahraničí?

Pohledem praktiků

Radovan Hranický pracuje jako praktický lékař ve Vratimově. Ale taky jako báňský záchranář na dolech v Moravskoslezském kraji, horská služba v Beskydech a záchranář jak při pozemních, tak při leteckých zásazích v Ostravě.

Na nejpalčivější otázky odpoví primář radiodiagnostického oddělení Nemocnice Na Homolce, profesor Josef Vymazal. Od roku 2014 působí navíc jako náměstek pro zdravotní péči na ministerstvu zdravotnictví.

Známé osobnosti i obyčejní zaměstnanci

Vedle něj uslyšíte také známého endokrinologa, diabetologa a odborníka na zdravou výživu, profesora Rajka Dolečka. V Česku se proslavil zejména svým televizním pořadem Nebezpečný svět kalorií a později také Tak už dost.

V pořadu se objeví také specialista na poranění kolenního kloubu a sportovní traumatologii doktor Jiří Demel, tiskový mluvčí Fakultní nemocnice v Ostravě Tomáš Oborný, neurolog Tomáš Vodvářka. Anebo paní Irena, jejíž manžel před pěti lety odešel za prací do Německa.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)