Plná moc pro Josefa Topola a Jana Třísku (1965)

Rozhlasové odpoledne, jak si je v roce 1965 vymysleli a jak jím společně provázeli dramatik a herec – Josef Topol a Jan Tříska. Použitá hudba Adam Michna z Otradovic, Emil František Burian, americké lidové písně a anonymní madrigaly. Použité texty Anton Pavlovič Čechov, Jakub Deml a Ladislav Landa.

Spoluúčinkuje Otomar Krejča.

Natočeno 1965. Premiéra 26. 12. 1965 (Československo I, 14:00 h.). Obnovená premiéra 18. 7. 2015 (web ČRo 3 Vltava) u příležitosti úmrtí Josefa Topola.

Lit.: anonym: Josef Topol ve vysílání Vltavy. In web ČRo 3 Vlava, 17. 6. 2015 (anotace). – Cit.: V pondělí 15. června zemřel ve věku osmdesáti let dramatik, básník, překladatel a esejista Josef Topol. Výjimečná osobnost, vzpírající se se svým dílem povrchním a snadným zařazením; tvůrce s darem nádherného jazyka a schopností přiblížit se neokázalými prostředky živé podstatě věcí.

Divadelní dráhu začal v roce 1953 jako lektor v Divadle E. F. Buriana, následně jej režisér Otomar Krejča a dramaturg Karel Kraus vyzvali k autorské spolupráci pro Národní divadlo. V roce 1965 stál Topol právě s Krejčou a Krausem u zrodu Divadla za branou, pro něž napsal mimo jiné hry Slavík k večeři a Hodina lásky. O sedm let později režim zakázal premiéru jeho hry Dvě noci s dívkou a divadlo zrušil. Po podpisu Charty 77 pak byla Josefu Topolovi znemožněna další tvůrčí práce a jeho dílo nesmělo vycházet ani být uváděno. Na divadelní scénu se tak jako autor vrátil těsně před revolucí inscenací hry Hlasy ptáků v Divadle na Vinohradech, která se stala jeho poslední divadelní prací.

(…) Rozhlasové odpoledne, jak si je v roce 1965 vymysleli a jak jím společně provázeli dramatik a herec, jinak přátelé. Do studia pozvali též Otomara Krejču. Z hudebního archivu si vybrali madrigaly a americké lidové písně, Adama Michnu z Otradovic a E. F. Buriana; z knihovny A. P. Čechova, Jakuba Demla a básně z rukopisu sedmnáctiletého Ladislava Landy. Navíc si zajeli do Poříčí nad Sázavou, kde zastihli několik lidí, které běžně nepotkáváme. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)