Příběhy slavných – Putování časem za mistrem Janem Husem 1/13 (2015)

Připravil Petr Šourek (?). Třináct objevných výprav inženýra Václava Brouczka do minulosti. Režie Vlado Rusko.

Osoby a obsazení: Brouczek (Jiří Lábus), soused (Jan Vondráček), fotograf se psem (Hanuš Bor), Karel Baxa (Marcel Rošetzký), zřízenec (Viktor Dvořák), Loserth (Jiří Schwarz), Flora (Jitka Sedláčková), soused v lavici / primas (Jiří Hromada), Schwarzenberg (Zdeněk Hruška), Šíl (Martin Zahálka), Kostnický (Michal Pavlata), národovec (Ivan Řezáč), Lenau (Martin Myšička), Sophie / měšťka (Jana Stryková), Luther (Svatopluk Schuller), scholastik (Jaromír Meduna), kluk (Prokop Košař), nominalista (Jan Vondráček), knihovník (Ivan Řezáč), koncilník (Hanuš Bor), Peter von Saaz (Michal Pavlata), Peter Payne (Petr Šourek) a další.

Natočeno 2015. Premiéra 1. dílu 22. 6. 2015 (ČRo 2 Praha, 9:40 h.), repríza 1. dílu 22. 6. 2015 (ČRo 3 Vltava, 15:20h) v cyklu Hrdina.cz .

Obsah: 1. Neodhalený pomník. (10 min) – 2. Husova originalita. (10 min) – 3. Hádka o destičku. (10 min) – 4.  Pouť do Kostnice. (10 min) – 5.  Biedermaierový slavík. (10 min) – 6. Labuť a husa.  – 7.Filozofičtí protivníci. (12 min) – 8. Anglický husita. (12 min) – 9.  Utopení husitů. (12 min) – 10. Novoměstská defenestrace. (12 min) – 11. Hus sám. – 12. Betlémské kázání. – 13. Opilec na trůně. (12 min)

1. díl – rok 1915 – Ing. Václav Brouczek je svědkem neodhalení Husova pomníku
Osoby a obsazení: Jiří Lábus (Brouczek), Jan Vondráček (soused), Hanuš Bor (fotograf se psem), Marcel Rošetzký (Karel Baxa).

2. díl – rok 1893 – Ing. Václav Brouczek řeší ve vlaku Husovu originalitu
Osoby a obsazení: Jiří Lábus (Brouczek), Viktor Dvořák (zřízenec), Jiří Schwarz (Loserth), Jitka Sedláčková (Flora).

3. díl – rok 18?? – Ing. Václav Brouczek sleduje hádku o Husovu destičku
Osoby a obsazení: Jiří Lábus (Brouczek), Jiří Hromada (soused v lavici), Zdeněk Hruška (Schwarzenberg), Martin Zahálka (Šíl).

4. díl – rok 1868  -Ing. Václav Brouczek na pouti do Kostnice odhaluje policejního konfidenta
Osoby a obsazení: Jiří Lábus (Brouczek), Michal Pavlata (Kostnický), Ivan Řezáč (národovec).

5. díl – rok 1838  – Ing. Václav Brouczek slyší rakouské milence mluvit o Husovi
Osoby a obsazení: Jiří Lábus (Brouczek), Martin Myšička (Lenau), Jana Stryková (Sophie).

6. díl – rok 1520 – Ing. Václav Brouczek zpívá s labutí o huse
Osoby a obsazení: Jiří Lábus (Brouczek), Svatopluk Schuller (Luther), Jaromír Meduna (scholastik), Prokop Košař (kluk).

7. díl – rok 1474 – Ing. Václav Brouczek v Paříži obhajuje Husovy protivníky proti zvůli moci
Osoby a obsazení: Jiří Lábus (Brouczek), Jan Vondráček (nominalista), Ivan Řezáč (knihovník).

8. díl – rok 1433  – Ing. Václav Brouczek se na koncilu setká s anglickým a německým husitou
Osoby a obsazení: Jiří Lábus (Brouczek), Hanuš Bor (koncilník), Michal Pavlata (Peter von Saaz), Petr Šourek (Peter Payne).

9. díl – rok 1420 – Ing. Václava Brouczka málem utopí s husity v Labi
Osoby a obsazení: Jiří Lábus (Brouczek), Jiří Hromada (primas), Jana Stryková (měšťka)

10. díl – rok 1419 – Ing. Václav Brouczek dostane po hlavě cihlou na První pražské defenestraci
Osoby a obsazení: Jiří Lábus (Brouczek), Svatopluk Schuller (1. měšťan), Jan Szymik (2. měšťan), Marcel Rošetzký (Želivský).

11. díl – rok 1414 – Ing. Václav Brouczek málem nepozná Jana Husa
Osoby a obsazení: Jiří Lábus (Brouczek), Jaromír Meduna (teolog), Lukáš Hlavica (Hus).

12. díl – rok 1411 – Ing. Václava Brouczka považují v Betlémské kapli za arcibiskupova donašeče
Osoby a obsazení: Jiří Lábus (Brouczek), Lukáš Hlavica (Hus), Viktor Dvořák (Kuklík), Dan Kranich, Tomáš Hron, Tereza Nádvorníková, Jáchym Kučera, Ondřej Vacke, František Hnilička, Veronika Popovičová, Sára Märcová.

13. díl – rok 1409 – Ing. Václav Brouczek na vlastní krk pozná, kdo vládl v Čechách v Husově době
Osoby a obsazení: Jiří Lábus (Brouczek), Martin Zahálka (Ohnivec), Martin Myšička (král).

Lit.: Šourek, Petr: Putování časem za mistrem Janem Husem. In web ČRo 2 Praha, červen 2015 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.:  V těchto dnech si připomínáme šestisté výročí upálení mistra Jana Husa. Do minulosti se vydáváme s inženýrem Václavem Brouczkem (v hlavní roli Jiří Lábus). Pan inženýr sestrojil stroj času. Veřejnosti ho poprvé předvádí právě u příležitosti husovského výročí. Cestujte spolu s Václavem Brouczkem časem – pozpátku od 20. století až do Husovy doby. V článku naleznete anotace jednotlivých dílů a soutěžní otázky. Zvuky budeme postupně doplňovat po jejich odvysílání. V každém dílu seriálu čeká na pozorné posluchače soutěžní otázka.

Do soutěže se zapojíte odesláním správných odpovědí na všech 13 soutěžních otázek emailem na adresu info@rozhlas.cz nejpozději do pátku 10. července do 12:00 hodin. Cenami v soutěži jsou CD Toulky českou minulostí. (…)

   1. díl – rok 1915
   Ing. Václav Brouczek je svědkem neodhalení Husova pomníku
 Přeneseme se do 6. července roku 1915. Jaká byla atmosféra pětistého Husova výročí? Ten den (ne)odhalovali pomník Janu Husovi na Staroměstském náměstí. Možná znáte jméno sochaře. Kvůli pomníku si postavil novou vilu, kde prý býval okultistický sklep.
Soutěžní otázka: Kdo je autorem pomníku Janu Husovi na Staroměstském náměstí?
 

  2. díl – rok 1893
   Ing. Václav Brouczek řeší ve vlaku Husovu originalitu
Historiku Johannu Loserthovi přinesl Jan Hus světovou slávu nebo přinejmenším uznání až v Anglii. Jeho objev zato vůbec nepotěšil české historiky. O jaký objev se jednalo, zjistí Inženýr Václav Brouczek. Vydá se proto do nejvýchodnějšího cípu Předlitavska. Jak se ten kraj jmenoval?

   3. díl – rok 18??
   Ing. Václav Brouczek sleduje hádku o Husovu destičku
Že byl Jan Hus nespravedlivě a krutě zprovozen ze světa, se nejspíš shodneme. Méně se už shodujeme v názoru na husitství. Tento spor není nový. V Českém sněmu se debata o husitství rozhořela kvůli Husově pamětní destičce na Muzeum. V kterém roce to bylo?

   4. díl – rok 1868
   Ing. Václav Brouczek na pouti do Kostnice odhaluje policejního konfidenta
Rok po rakousko-uherském vyrovnání se česká opozice vydala na pouť k Husovu pomníku do Kostnice. Byl to tehdy jediný Husův pomník na světě. Manifestační akce české opozice vyvolala zvýšenou aktivitu Rakouské policie. Mezi účastníky byl placený policejní konfident. Při pozorném poslechu jistě zjistíte, kdo to byl.

    5. díl – rok 1838
    Ing. Václav Brouczek slyší rakouské milence mluvit o Husovi
Češi přetvářeli Jana Husa v národní symbol v druhé polovině 19. Století. Národní kult však nebudovali na zelené louce. Husa a husity do podoby pozdně romantických – biedermaierových hrdinů už dříve zpracovali německy píšící autoři. Inženýr Václav Brouczek se setká s rakouským Máchou – Nikolausem Lenauem. Básník plánuje napsat epopej o Janu Husovi. Napsal ji?

    6. díl – rok 1520
    Ing. Václav Brouczek zpívá s labutí o huse
Pan inženýr stopuje, kudy se dostaly Husovy spisy mezi evropské vzdělance. Přitom se setká se známou osobností německé reformace. Víte, kdo přivtělil Husa do svého reformního programu a vytvořil tak příběh evropské reformace?

7. díl – rok 1474
Ing. Václav Brouczek v Paříži obhajuje Husovy protivníky proti zvůli moci

Husovi filozofičtí odpůrci se nazývali nominalisté. Jan Hus se s nominalisty utkal dvakrát: poprvé vítězně, když je pomocí královského dekretu vyhnal z Pražské univerzity, a podruhé v Kostnici, kdy jim podlehl on. Možná si vzpomenete, jak se tradičně nazývá královský dekret, který vedl k odchodu nominalistů z Pražské univerzity.

8. díl – rok 1433
Ing. Václav Brouczek se na koncilu setká s anglickým a německým husitou
Kostnický koncil se snažil smést ze stolu odlišné názory. Upálením Jana Husa a Jeronýma Pražského ale odlišným názorům zjednal mučedníky. Z odlišných názorů se stala nová, kališnická víra. Po sérii vojenských porážek další koncil pozval husity k jednacímu stolu. České země tak vykročily k mezinárodně uznanému dvojvěří. Jaký koncil pozval husity k jednacímu stolu?

9. díl – rok 1420
Ing. Václava Brouczka málem utopí s husity v Labi
Hlavním Zikmundovým spojencem při cestě na český trůn byl strach. Ryšavý král uvažoval následovně: Husovy stoupence nejprve řádně vyděsí a zbylý odpor zlomí vojensky… Bylo zastrašovaní účinné? – Inženýr Václav Brouczek zjišťuje situaci v Litoměřicích. Při pozorném poslechu také jistě vyvodíte, kdo byli „hůsci“ a kolik bylo „čtyrmecítma“.

10. díl – rok 1419
Ing. Václav Brouczek dostane po hlavě cihlou na První pražské defenestraci
Inženýr Václav Brouczek bude svědkem první pražské defenestrace. Byla to akce naplánovaná, předem připravená, nebo se jednalo o spontánní reakci davu? To se brzy dozvíte. Poslouchejte pozorně, zazní i staročeské označení pro jednookého.

11. díl – rok 1414
Ing. Václav Brouczek málem nepozná Jana Husa
Pan inženýr navštíví Kostnici týden po zahájení koncilu. Málem dojde k chybě. Data koncilu se uvádějí podle tehdy platného juliánského kalendáře. Ten se v roce 1414 od našeho – gregoriánského kalendáře lišil o více než týden. O kolik dnů?

12. díl – rok 1411
Ing. Václava Brouczka považují v Betlémské kapli za arcibiskupova donašeče
Jan Hus byl vynikající kazatel, který dokázal lidi strhnout. Kazatelna bylo masmédium 15. století a Hus se jí nechtěl vzdát. Václav Brouczek uslyší Husa v Betlémské kapli, jak vypovídá poslušnost církevní hierarchii. Husova kázání poslouchali také arcibiskupovi donašeči. Jak jim Hus říkal?

13. díl – rok 1409
Ing. Václav Brouczek na vlastní krk pozná, kdo vládl v Čechách v Husově době
Jan Hus zamýšlel reformovat společnost shora. Při prosazovanání svého reformního programu a odporu k církevní hierarchii se opíral o světskou moc. O koho? Václav Brouczek se to pokouší zjistit, a proto se setká rovnou s českým králem. Kterým? Poslední výlet byl zkrácen z důvodu ochrany zdraví a života pana inženýra.  

Lit.: Hanáčková, Andrea:  Putování časem s ing. Brouczkem. In web RadioDock, 2. 12. 2017 (recenze). – Cit.:  Na poslechových seminářích v Českém rozhlase občas slyším, proč to či ono nejde udělat. Proč se u nás nezvládne natočit dramatizovaná aktualita týdne (jako v britském cyklu From Fact To Fiction), že v Čechách není tak skvělý moderátor, který by svou osobností zaštítil zvukovou dokumentární esej (jako Jarvis Cocker v Overnight Delivery), případně že by děti nesnesly drsnou grimmovskou pohádku o ďáblovi, který nemilosrdně odsekává končetiny. Mám pak velkou radost, když se netradiční formát objeví a podaří se. Nejčastěji to bývá v rámci speciálních projektů, jako například v roce 2015 při výročí upálení Jana Husa.

Dramaturgyně třináctidílného seriálu Kristina Žantovská se scenáristou Petrem Šourkem vymyslela jednoduché schéma osmiminutových dramatizovaných příběhů ze života našeho současníka ing. Václava Brouczka, vodohospodáře. Ten sestavil stroj času a v každém díle se s ním podívá do jiného roku a staletí, stále hlouběji do minulosti. Místa, která volí, rozhodně školometsky nepopisují tradiční schémata husovské legendy. Obrozenci by zaplakali. Seriál zpochybní originalitu Husových myšlenek, jeho fyzickou podobu a především množství patetických příběhů nanesených na Husův odkaz. Autoři nesentimentálně a často s černým humorem odhalují malost nejrůznějších sporů o veliké dědictví Husovo v absurdních sporech (například o Husovu destičku na Muzeu). Neváhají učinit protagonistou příběhu o slavné pouti k Husově pomníku konfidenta rakouské policie. V době pražských událostí na začátku 15. století se odhaluje předposranost pražských měšťanů, kteří v panice prchají před každým „húskem“ – příznivcem učení mistra Jana. Ano, seriál se nevyhýbá ani vtipným a funkčním expresivům, jimiž i samotný Brouczek často vtipně komentuje, co se to kolem něj vlastně děje („Jsem velký fanda defenestrací, městské rady se musejí obnovovat.“)

A co je tedy vlastně na tomto seriálu z hlediska rozhlasového formátu tak zajímavé? Především velmi pečlivá dramaturgie. Každý díl je postaven na jediné dramatické situaci, která působí velmi životně. Nemusí to být vždycky tak vypjatý okamžik, jako je poprava Husových příznivců před pražskou radnicí. Někdy jde o pouhý rozhovor na cestě vlakem, jindy se jedná o krátký teologický spor kdesi na chodbách kostnického koncilu. Autoři dokázali do osmi minut dostat velké množství historické faktografie, která je ovšem interpretována skrze situaci, dialog, nedidakticky a vtipně. Počítají s inteligentním posluchačem, berou ho do hry a nepřímo vyzývají – dohledej si, zjisti si víc, ověř! Vše je přitom opřeno o historickou literaturu, knihy, časopisy, lingvistické, antropologické, církevní studie a listiny. Mnohé skutečnosti jsou opravdu překvapující a nové – i to je důležitý vzdělávací rozměr seriálu. Tvůrci ho navíc v průběhu letního vysílání podpořili i soutěží pro posluchače.

Velká péče byla věnována i rozhlasové realizaci (režie Vlado Rusko, zvuk Milan Křivohlavý a Tomáš Pergl). Zásadní oporu má seriál v protagonistovi, Jiřím Lábusovi v roli Brouczka. Našel přesnou polohu své postavy mezi poučeným pozorovatelem, který už ví, jak se věci v historii budou vyvíjet („však ono se to na Vítkově vyřeší“), zvědavým partnerem mnoha dialogů a neodbytným šťouralem, který se dokáže do každé historické situace vmísit, mnohokrát s rizikem ohrožení života. – málem se utopí, málem mu setnou hlavu a to nás, posluchače, přiznejme si, baví. Ostatní herce se režijně podařilo vést v přesné míře stylizace uprostřed zvukově bohatých obrazů, vždy situovaných do exteriérů, přičemž se stále věnuje pozornost i zvukovému detailu, který oživuje, zpřesňuje a občas i vtipně komentuje přítomnou situaci.

Dopřávám si tento inteligentní seriál opakovaně i díky tomu, že je celý umístěn na rozhlasovém internetovém portálu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)