Dobrá vůle – Julie mezi slovy (2015)

Připravil Jan Hanák. Dramaturgie pořadu Lenka Svobodová.

V pořadu vedle Petry Dvořákové účinukjí Lukáš Rob, Martin Stöhr, Igor Dostálek, Kamila Valůšková a Jiří Valůšek.

Natočeno 2015. Premiéra 28. 10. 2015 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 40 min). Repríza 26. 12. 2016 (ČRo 2 Praha, 16:04 h.); 2. 4. 2020 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h).

Pozn.: Petra Dvořáková toho zažila hodně, co by mnohé jiné složilo. A vypsala se z toho ve svých knihách. Ne jako výraz prosté terapie, ale způsobem, který umí pomoci spoustě jiných. Dětem se vyprávějí příběhy ideálních vztahů, přitom samy mají často jinou zkušenost. Malá holka Julie pluje mezi slovy, kterým nerozumějí nejen děti, ale mnohdy ani dospělí. V jakém vztahu žije kniha a autorčina každodennost? Uslyšíte v rozhlasovém dokumentu Jana Hanáka ve středu 28. října od 16:15 na Dvojce Českého rozhlasu … Že je Petřino vyprávění subjektivní, jednostranné? No ano, jistě. Život prostě je subjektivní.

Lit.: Hanák, Jan: Julie mezi slovy. In web ČRo 2 Praha, říjen 2015 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zažila toho hodně, co by mnohé jiné složilo. A vypsala se z toho ve svých knihách. Ne jako výraz prosté terapie, ale způsobem, který umí pomoci spoustě jiných. Nahlédněte do života spisovatelky Petry Dvořákové, jak se odehrává v jejích knihách i v každodennosti.

Její příběh by mohl začít před lety poměrně spokojeným a poměrně jednoduchým rodinným životem na malé vesnici na Vysočině. Dokud její mladší syn Vítek jako maličký neonemocněl leukémií. Její dosavadní zkušenost a zkušenost jejího okolí, včetně manžela, se stále více oddalovala realitě, kterou nově zažívala.

Rozhodla se z této své narůstající osamělosti vypsat příběhy jiných podobně osamocených. Shromáždila desítky rozhovorů, její cesta se protla s Martinem Stöhrem z nakladatelství Host a vznikla kniha Proměněné sny (Deset rozhovorů o iluzích a deziluzích, které přináší víra). Pro mnohé kontroverzní kniha. A získala Magnesii literu za publicistiku. 

Ovšem cenou za to byla její vesnice, farnost, manžel. Rozvod. Běsy z dětství. Mentální anorexie. A další kniha Já jsem hlad (Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši). Zklidnění. Vztah s Lukášem, který měl v péči dvě dcerky z rozpadlého manželství, Julii a Sabinu, ona dva syny, Vítka a Dominika. Pak ale Lukáš za podivných okolností zemřel. Petra se stěhuje do Znojma, kde žije už čtvrtým rokem. Je kmenovou autorkou Hostu. 

Před dvěma lety představila svou další knihu Julie mezi slovy, první pro děti. Stále ještě celkem autobiografickou knihu, poetické vyprávění malé Julie žijící s tátou, tetou, sestrou a dvěma skorobratry, která pluje mezi mnoha slovy, kterým nerozumějí nejen děti, ale mnohdy ani dospělí, jako rozvod, psychiatrická diagnóza mámy, teta, kreditky, dluhy, obálky s modrým pruhem. Kniha končí šťastně. I když se štěstím je to složitější. 

Petřin příběh by vydal na bestseller, románového rozsahu. Jak se venkovská zdravotní sestra stala úspěšnou spisovatelkou. I takto banálně by to asi šlo pojmout, kdyby se člověk hodně snažil. Snažil jsem se méně a nechal se vést zákrutami jejího skutečného příběhu. A mám pocit nedostatečnosti. Dobré je začíst se do jejích knih. Vychází jí další, opět dětská kniha Flouk a Líla, a pro dospělé připravuje Sítě.  

Že je Petřino vyprávění subjektivní, jednostranné? No ano, jistě. Život prostě je subjektivní.

Poslechněte si rozhlasový dokument Jana Hanáka Julie mezi slovy, který jsme na sváteční den 28. října 2015 připravili pro výsílání Dvojky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)