Hrdina.cz – Hrdinové českého národa XXIII. Karel Poláček 1/5 (2015)

V pořadu zazní ukázky z deníku, korespondence i publicistiky Karla Poláčka a úryvky z odborných prací a vzpomínek současníků. Připravil Pavel Hlavatý.

Natočeno 2015. Premiéra 30. 11. – 4. 12. 2015 (ČRo 3 Vltava, 15:20 h.; 5 x 10 min).

Lit.: Hlavatý, Pavel: Hrdinové českého národa. Karel Poláček. In web ČRo 3 Vltava, listopad 2015 (anotace). – Cit.: Karel Poláček patří k nejvýznamnějším česky píšícím humoristům. Ve svých románech zobrazuje především směšnost i tragiku života „malého člověka“. Některá z děl (Mariáš a jiné živnosti (1924), Hedvika a Ludvík, Hráči) lze charakterizovat jako specifický „román živnosti“: všechny vystupující postavy jsou výrazně utvářeny svým povoláním nebo zálibou. 

HRDiNA.CZ - Hledej svého hrdinu! - Foto: Honza Bažant, Aleš Vavřík

Poláčkův styl je většinou lakonický, bezozdobný, antiromantický, i když se i u něj najde přesně odměřený patos (např. Vyprodáno). Často využívá s komickým efektem přívlastek stálý (epiteton constans). Pro důsledný odpor k žurnalistické a politické frázi, posmutnělý humor a niterný realismus byl srovnáván s A. P. Čechovem. 

V pořadu zazní ukázky z deníku, korespondence i publicistiky Karla Poláčka a úryvky z odborných prací a vzpomínek současníků. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)