„Kdo to tam stóji rozčapené“ aneb knížka o sauně (2015)

Připravila Alena Blažejovská.

Připravil ČRo Brno v roce 2015. Premiéra prosinec 2015 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 18:00 – 19:00 h).

Lit.: Blažejovská, Alena: „Kdo to tam stóji rozčapené“ aneb knížka o sauně. In web ČRo Brno, 27. 12. 2015 (článek). – Cit: „Není důležité vědět, kolik je hodin, ale která bije,“ povzbudil Brňany v souvislosti s falickým orlojem na Náměstí Svobody v Brně zástupce Velkomoravské univerzity strécovské Milan Klapetek, když pronášel zdravici určenou tzv. saunovému společenství. To vydalo k letošním Vánocům knížku plnou chytrého humoru.

Saunové společenství tvoří pánové, kteří mají výdrž. Vyjmenujme je podle seznamu autorů knížky o sauně: Milan Badal, Karel Blažek, Jonáš Florian, Petr Hloušek, Jaromír Hnilička, Miroslav Klepáček, Ludvík Kundera in memoriam, Italo Rovere, Lubomír Spurný, Dušan Šlosar, Antonín Šmerek, Miloš Štědroň, Ivan Štrouf a Bohuslav Trojan. 

Tišnovské nakladatelství Sursum totiž vydalo publikaci zaštítěnou heslem Sauna tenet Brunam čili Sauna v Brně trvá. Veřejnosti byla představena před Vánocemi v brněnském Paláci šlechtičen. Protože mezi saunisty jsou dva šéfové nakladatelství, promluvil Miroslav Klepáček také o dalších titulech z tišnovského vydavatelství Sursum a Karel Blažek o knižní produkci nakladatelství VUT Vutium. 

Hlavní pozornost však byla soustředěna na knížku o sauně, která vyšla s výtvarným doprovodem Ivana Štroufa, Petra Hlouška ml. a Veroniky Mojžíšové a s fotografiemi Ireny Armutidisové a dalších členů společenství. Budiž řečeno, že například věhlasný hudební vědec a skladatel prof. Miloš Štědroň je tu zachycen, jak v sauně – jen ve spodním prádle – přednáší, a jazykovědec prof. Dušan Šlosar, jak naslouchá. Pouze již zemřelý básník, dramatik, překladatel a editor dr. Ludvík Kundera si na focení – jak ukazuje obrázek z archivu – vzal k černým trenýrkám černou košili. 

Podstatnější než půvabné momentky ze soukromí moravských intelektuálů jsou však texty – lyrické, vzpomínkové i humorné. Dávnou zálibou tohoto společenství je „překládat“ básně známých autorů do hanáčtiny. Poznali byste autora těchto veršů: „Kdo to tam stóji rozčapené, / na rantlo lodě navalené? / Svó ceno přeci dobře zná / a enem na Západ se dá“? Jde o převod básně Karla Hynka Máchy Kolumbus… 

Na večeru v Paláci šlechtičen jsme pro vás zaznamenali vystoupení Miloše Štědroně, který z knížky citoval. A zazněla i zeleninová muzika. Student JAMU, muzikálový herec Jonáš Florian si totiž před zraky přítomných s pomocí vrtačky a náustku vyrobil z mrkve klarinet. Pak ještě zpod stolu vytáhl uzpůsobenou sladkou bramboru a petržel. Prostřednictvím tohoto zeleninového orchestříku poté zahrál veselou skladbu. Všichni byli rádi – i tomu, že si nevyvrtal díry i do ruky, v níž mrkev držel… 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)