Příběhy slavných – Slávka Budínová 1/5 (2016)

Napsala Dominika Hvorecká. Režie Bela Schenková.

Účinkují Apolena Veldová, Petr Stach a Miroslav Táborský.

Natočeno 2016. Premiéra 18. – 22. 1. 2016 (ČRo 2 Praha, 9:40 h.; 5 x 5 min).

Pozn.: V roce 2014 napsala Hvorecká seriál o Budínové o pěti dvanáctiminutových dílech. Tento, novější, je pravděpodobně velmi zkrácenou textovou variací.

Lit.: -zvl- (= Vlčková, Zuzana) – Vykoupil, Libor: Z divadel ji vyhazovali. A na film si musela počkat do důchodu. Příběhy slavných: Slávka Budínová. In web ČRo 2 Praha, leden 2016 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: O prapodivném osudu herečky, kterou si asi spíš pamatujete jako hofmistryni Ofku z Bubna v Noci na Karlštejně, v pěti samostatných audiích.

Slávka Budínová (1924–2002) se ve filmu prosadila až v 60 letech. Ani její divadelní kariéra se nevyvíjela hladce. Postupně jí ukončili angažmá v divadlech v Ostravě, Pardubicích i v Olomouci. Pro neschopnost. Nebo pro nedostatek talentu. Budínová se tím ale nenechala odradit. „Voni se mi vysmívali. Budínová? Prosim vás! Takhle nade mnou mávali rukou. A já jsem si řekla: Ne, já to divadlo tak strašně miluju… Já ho cítila všemi póry, celým tělem. Že jsem si řekla, jestli já ten sen ztratím, tak snad nebudu moct ani existovat,“ prozradila kdysi. 

Konečně divadlo E. F. Buriana

V roce 1960 nastoupila do proslulého Divadla E. F. Buriana v Praze. A v něm taky o 27 let později kariéru ukončila. „My jsme museli umět tančit. Museli jsme zpívat. Museli jsme hrát minimálně na dva nástroje. Protože jinak bysme se neuživili,“ vzpomínala.

S pražským angažmá se jí také otevřela cesta k filmu. Měla to štěstí, že nesklouzla do rolí jednoho typu. Komediální polohy předváděla třeba v Noci na Karlštejně. Dobrosrdečná byla ve Snětích z rozumu. Role energických žen nebo dam z vyšší společnosti ztělesňovala v detektivkách.

Pád do zapomnění

„Mně to bavilo. Nedělat pořád mladou krásnou s hezkejma nohama,“ smávala se Budínová. „Ale zahrát si takovou nějakou jadrnost.“ Po 60. a 70. letech bohaté na filmové a hlavně televizní příležitosti, přišel v 80. letech útlum. Ten v 90. letech vyústil málem v zapomnění.

Poslední hereckou příležitost dostala ve filmu Ani svatí ani andělé v roce 2001. Rok před svou smrtí. Zemřela ve starobylém domě na Malé Straně, který s péčí dlouhá léta upravovala k obrazu svému a o němž se po její smrti mluvilo daleko více než o jejím uměleckém odkazu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)