Příběhy slavných – Paul Newman 1/5 (2016)

Karolína Opatřilová.  I když hodně pil pivo, rozhodně to nebyl alkoholik. Byl bystrý, vtipný, sarkastický a to, co v životě nabyl, prý vždy chtěl také smysluplně vrátit. Režie Bela Schenková.

Účinkují Jan Vondráček a Oldřich Vlach.

Natočeno 2016. Premiéra 25. – 29. 1. 2016 (ČRo 2 Praha, 9:40 h.; 5 x 5 min).

Lit.: Opatřilová, Karolina – Luptáková, Věra: Uhlazený slušňák Butch Casssidy, který neuměl střílet. In web ČRo 25. 1. 2016 (anotace). – Cit.: Na vojáka moc malý. Na drsňáka moc slušný. A přece… Tenhle bystrý, vtipný a sarkastický chlap se snažil všechno to, co od života dostal, zase smysluplně vrátit. Až na ty ženský…

Paul Newman (*1925) se narodil imigrantům, kteří do USA přišli z Uher. Otec byl německý Žid, maminka Slovenka. Rodina provozovala podnik se sportovními potřebami. Není divu, že Paul chtěl hrát americký fotbal. Jenže na střední měřil jen 160 cm a vážil 44 kg. Přihlásil se tedy k námořnictvu.

Chtěl být pilotem, ale ukázalo se, že je barvoslepý. Na důstojníka byl malý, a tak budoucí Butch Casssidy prodělal výcvik na radistu a střelce na torpédových bombardérech. Radista byl prý slušný, střelec nic moc. Paradox.

Na vojně ale o 13 cm vyrostl. A když ho v roce 1946 propustili z armády, zkusil to tedy s fotbalem. Jenže kvůli bitce v týmu skončil i tady. Nakonec bez kariéry, bez domova a s těhotnou manželkou Jacqueline Witteovou se rozhodl získat diplom na katedře činohry Yaleovy univerity.

Tvrdě na sobě pracoval. Bydleli už v New Yorku, čekali druhé dítě. Každé ráno si oblékl jediný slušný oblek a vyrazil na Manhattan obrážet konkurzy a inzeráty. Pak do večera prodával encyklopedie. Zaskakoval v malých rolích. Pokoušel se hrát drsňáka, ale působil jako uhlazený slušňák.

Narodily se mu další dvě děti. Celé dny pracoval na Manhattanu. Sháněl kšefty nebo popíjel s přáteli. Znovu se zamiloval. Do herečky Joanny Woodwardové. Při natáčení filmu Dlouhé horké léto v Louisianě spolu počali dítě. To už byl rozvedený. Joanna ale potratila. Až později spolu měli dceru.

Joanna získala úplně první hvězdu na hollywoodském Chodníku slávy (1960). Paul si na ni musel 20 let počkat. Nezahálel. Vlastně z legrace založil firmu na domácí zálivku Newman’s Own. Taky Nadaci Scotta Newmana pro drogově závislé (s drogami měl problémy jeho syn).

Sám propadl závislosti na závodních autech. Taky prý hodně pil pivo, ale ne dost na správného alkoholika. Veřejně se vyjadřoval k rasové diskriminaci nebo k válce ve Vietnamu. Pro děti s rakovinou otevřel tábor. A sám na karcinom plic zemřel. Bylo to 26. září 2008.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)