Příběhy slavných – Dana Medřická 1/5 (2016)

Radek Brož. Česká herečka, kterou si národ přivlastnil. Úprava scénáře Alena Blažejovská. Režie Radim Nejedlý.

Účinkují Aranka Lapešová a Zdeněk Junák.

Natočeno 2016. Premiéra 15. – 19. 2. 2016 (ČRo 2 Praha, 9:40 h.; 5 x 5 min.).

Lit.: Blažejovská, Alena: Kvůli svému prvnímu filmu zhubla za měsíc 8 kg. In web ČRo 15.2. února  (anotace). – Cit.: Dana Medřická se narodila ve stejný den jako Yul Bryner ze Sedmi statečných: 11. července 1920. Že bude herečka, se rozhodla v sedmi letech po své první návštěvě divadla. V osmi letech už v bubenečské sokolovně každou neděli hrála v pohádkách a měla troufalé představy o slávě a velké kariéře.

Pod pseudonymem Dana Čechová vystupovala v Umělecké besedě a pak v divadlech v Brně a Plzni. Brzo si jí všimli u filmu. Kamerové zkoušky Nationalfilmu zvládla na výbornou. Až na tělesné proporce. Smlouvu na svůj první film Skalní plemeno podepsala až o měsíc později, když zhubla 8 kg.

Na jaře 1945 poznala budoucího manžela Václava Vydru. O první dítě přišli. Za 10 let se jim narodil syn Václav, v pořadí rodu Vydrů čtvrtý. Po roce 1968 vystoupila i se svým mužem z KSČ a její kádrová pověst tak byla pošramocena. Přesto přišly zajímavé nabídky.

Spolu s Vlastou Fabiánovou 400x vyprodaly hlediště Tylova divadla s Kočičí hrou Istvána Örkényiho. A v televizi excelovala v seriálu Taková normální rodinka nebo spolu s Karlem Högrem ve filmu Romeo a Julie na konci listopadu. Sama pozdní lásku i prožila.

Po smrti Václava Vydry si totiž vzala španělského ekonoma Artemia Preciosa Ugarteho, který v Praze přednášel na VŠE. Když Dana Medřická 21. ledna 1983 zemřela, byl to pro její obdivovatele šok. Byla titiž herečkou, kterou si národ přivlastnil.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)