Téma – …a je to pro mě výzva! aneb Co je třeba podstoupit pro získání práce (2011)

V Evropské unii hledá práci více než dvacet tři milionu lidí. Jaké to je, nemít práci a snažit se ji získat? A jaké je práci nabízet a hledat vhodného uchazeče? Připravil David Hertl.

Natočeno 2011. Premiéra 11. 12. 2011 (ČRo 6, 20:10 h.) v cyklu Téma.

K poslechu zde.

Lit.: Hertl, David: … a je to pro mě výzva! Nezaměstnanost pohledem lidí bez práce. In web ČRo 6, prosinec 2011 (článek). – Cit.: Za posledních dvacet let – od roku 1991 do konce září 2011 – se na českých úřadech práce postupně zaregistrovalo více než dvanáct milionů uchazečů o práci. Statisticky vzato, každý Čech někdy hledal práci. Jaké to vůbec je?

„Když jsem dostala výpověď, brečela jsem celý den. Bylo to po jedenadvaceti letech práce, navíc u mého prvního zaměstnavatele,“ vzpomíná paní Ludmila na zářijový den, kdy jí nadřízení oznámili, že v rámci reorganizace zaniká její pracovní místo. Takových a podobných příběhů můžete po celé republice slyšet tisíce – vždyť bez práce je u nás téměř deset procent práceschopného obyvatelstva. 

Nezaměstnanost je fenoménem, na který si Češi zvykají teprve od roku 1990. A patrně ještě nějaký čas budou, protože z výpovědí mnoha těch, kteří se s nezaměstnaností setkali, je patrné, že pro mnoho lidí je ztráta zaměstnání jednou z nejhorších životních zkušeností. Řada nezaměstnaných se vlastně se ztrátou práce nevyrovná vůbec. Je to pro ně jako určité vyjádření nedůvěry. Přestanou si novou práci hledat, propadnou alkoholu nebo závislosti na hracích automatech, začnou páchat trestnou činnost… Nabídka „možností“ v této oblasti je téměř neomezená. Na pomyslné druhé straně osy jsou lidé, kteří se do hledání práce aktivně pustí. Není to také snadné – ostatně čtyři z těch, kteří tímhle náročným životním obdobím právě procházejí, uslyšíte v pořadu.

Nezaměstnanost se skutečně stala složitým problémem dneška. To, co dříve bylo vnímáno jako záležitost okrajové skupiny lidí – nekvalifikovaných pracovníků zkrachovalých zemědělských družstev, lidí bez vzdělání – se v poslední době dotýká stále většího počtu obyvatel Evropy. Hospodářská krize a s ní spojená nezaměstnanost už poslala ke dnu sedm vlád států Evropské unie. V Unii bylo ke konci září bez práce téměř deset procent obyvatel – takhle to nezní až tak tragicky, ale po přepočtení jde o 23 a půl milionu lidí – to je asi jak dvě Řecka dohromady. Nebo víc než celá Austrálie…

Nezaměstnané čeká při hledání zaměstnání (kromě registrace na úřadu práce) také nekonečné pročítání inzerátů, desítky telefonátů, psaní motivačních dopisů a životopisů a nakonec i pohovorů.

Jak vůbec napsat motivační dopis? Není jednodušší stáhnut si nějaký už vymyšlený motivační dopis z internetu? Co si o tom myslí personalisté z podniků, kam nezaměstnaní přicházejí? Jak ztrátu zaměstnání vnímá padesátiletá žena a jak čerstvá studentka? A musí nezaměstnaní skutečně při pohovoru s personalistou neustále zdůrazňovat, že pro ně nové zaměstnání bude tou pravou „výzvou“?

Nezaměstnanost pohledem lidí bez práce, pohledem psycholožky a pohledem personalisty – to vše nabídne další pořad z cyklu Téma. V neděli 11. prosince ve 20:10 hodin.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)