Téma – Tažení za svobodu (2011)

Dokument k 60. výročí zahájení vysílání Rádia Svobodná Evropa. Připravil Jan Sedmidubský.

Premiéra 3. 4. 2011 (ČRo 6, 20:10 h.; 50 min.) v cyklu Téma. Repríza 18. 4. 2023 (ČRo Plus, 21:10 h.). K poslechu zde.

Pozn.: Rádio Svobodná Evropa bylo v době komunistické totality jedním z mála objektivních zdrojů informací v Československu. Podnět k založení Svobodné Evropy dala vláda USA již v roce 1949, kdy vznikla komise k jejímu vytvoření. Stejně o pár let později vzniklo sesterské Rádio Svoboda, zaměřené pouze na bývalý Sovětský svaz. Rádio Svobodná Evropa začalo své první pravidelné vysílání česky a to v květnu 1951 z mnichovského studia dnes již legendární větou „volá hlas svobodného Československa, rozhlasová stanice Svobodná Evropa“. Právě začátky rozhlasového vysílání v češtině a slovenštině z Mnichova připomene dokument Jana Sedmidubského z roku 2011. (anotace)

Lit.: Sedmidubský, Jan: Svobodná Evropa: „Tažení za svobodu“. In web ČRo 6, duben 2011 (anotace). – Cit.: 1. května 1951 se na rozhlasových vlnách ozvala nová stanice z Mnichova – československá redakce Rádia Svobodná Evropa zahájila svou činnost. Nastala tak nová éra, o které nikdo nevěděl, jak bude dlouhá. Éra plná patosu a nadšení, ale i nejistoty a pochybností, činnosti tajných služeb a agentů na obou stranách hranice. Nastal také informační boj v éteru, protože československý rozhlas nezůstal Svobodné Evropě nic dlužen. První část nové série příběhů o Svobodné Evropě vám nabídneme v dnešním pořadu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)