Příběhy slavných – Stella Zázvorková 1/5 (2016)

Napsala Dominika Hvorecká. Režie Bela Schenková.

Účinkují Valérie Zawadská a Stanislav Zindulka.

Natočeno 8. 3. 2016. Premiéra 16.-20. 5. 2016 (ČRo 2 Praha, 9:40 h.; 5 x 5 min).

Díly: 1. Rodičovská láska, 2. První divadelní krůčky, 3. Manželství s Kopeckým, 4. Sebevražda dcery. 5. Na vrcholu.

Lit.: Hvorecká, Dominika – Luptáková, Věra: Ztřeštěná a temperamentní dcera známého architekta. In web ČRo 16. 5. 2016 (anotace). – Cit.: Narodila se na jaře 1922. Dva roky potom, co se tatínek Jan vrátil z Velké války. Rodiče se tak marně snažili zachránit manželství. Jméno jí matka dala podle hrdinky knihy Camila Flamariona. Chtěla z ní mít dlouhonohou blondýnu. Bohužel. Na mateřskou lásku tak čekala marně. Našla ji jen u otce-bohéma, jinak třeba taky architekta Národního památníku na Vítkově.

Ráda se předváděla a všude na ní musel dohlížet starší bratr Jan, pozdější filmový architekt. Stella tak vyrůstala mezi kluky. V anglické internátní škole se naučila několik jazyků, což nebylo běžné. Když byla v pubertě, rodiče se rozvedli. Uzavřela se a pomohlo až divadlo.

V nové škole experimentálního divadla E. F. Buriana hrála hned první den: živé kulisy. Osudově se tu taky seznámila s Brodským, Horníčkem nebo Kopeckým. Po válce si Kopeckého vzala, čekali Janičku. Jenže ty Kopeckého ženské a deprese. Po roce se rozvedli a na dceru zůstala sama.

Na prahu 60. let byla opravdu šťastná. Už nebyla „jen“ dcerou slavného architekta. Ale pak našla doma dceru Janu mrtvou. Podařila se jí původně asi jen demonstrativní sebevražda. Herečka se dlouho trápila, nakonec smutek řešila prací. Pod křídla si ji vzal Jan Werich. Jí i dalším zařídil společné bydlení v domě ve Velvarské ulici.

Všichni se scházeli u jednoho stolu. Jejího. Platila za výbornou kuchařku. Když oslavila 50, byla na vrcholu popularity. Točila jeden film za druhým… Jejím posledním filmem Stelly Zázvorkové (a stejně tak i Vlastimila Brodského) bylo Babí léto. Zemřela v květnu 2005.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)