Kafka Unchained (2016)

Malgorzata Zerwe a David Zane Mairowitz. Zvukový komiks. Je Kafka vtipný, nebo to zábavné na tom je to kafkovské? A co když někdo jeho romány předělá do podoby komiksu?  Zvukový mistr Jiří Slavčínský. Dramaturgie Eva Nachmilnerová. Překlad scénáře Tereza Chocholová.

Hovoří Chantal Montellierová, Robert Crumb, Jaromír Švejdík alias Jaromír 99 a Jaroslav Rudiš. V českém znění účinkují Svatopluk Skopal a Ivana Andrlová.

Natočeno květen 2016. Premiéra 15. 6. 2016 (ČRo 3 Vltava, 21:45 h.). Repríza 19. 10. 2017 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.); 22. 10. 2017 (ČRo 3 Vltava, 14.00 hodin.).

Lit.: Moravec, Dan: Kafka Unchained / Odpoutaný Kafka. In Facebook, 27. 5. 2016 (status). – Cit.: Polská dokumentaristka Malgorzata Zerwe a americký rozhlasový tvůrce, scénárista a režisér David Zane Mairowitz v rozhlasovém studiu v Praze právě dokončili českou verzi svého rozhlasového komiksu, který už měli možnost slyšet posluchači v Německu, Polsku i Austrálii. V dramaturgii Eva Nachmilnerová, se zvukovým mistrem Jiřím Slavičínským.

V dokumentu zní hudba jeho skupiny „Kafka Band“, ojedinělý literárně-hudební projekt, ve kterém vedle Jaromíra 99 a Dušana Neuwertha účinkuje coby vypravěč, nebo, chcete-li předčítač Kafkových textů spisovatel Jaroslav Rudiš.

Českou verzi „akustického komiksu“ Odvázaný Kafka uvádíme v premiéře v pořadu Radiodokument 15. června od 21:45 na stanici Český rozhlas Vltava. Připravujeme i veřejný poslech.

Polská dokumentaristka Malgorzata Zerwe bude i členkou poroty Prix Bohemia Radio 2016 – kategorie dokument.

Lit.: Nachmilnerová, Eva: Akustický odpoutaný Kafka. In Týdeník Rozhlas 24/2016 (článek).

odpoutany_kafka

 

 

 

 

Lit.: Nachmilnerová, Eva: Kafka Unchained / Odpoutaný Kafka. In web ČRo 3 Vltava, červen 2016 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Polská dokumentaristka Malgorzata Zerwe a americký rozhlasový tvůrce, scenárista a režisér David Zane Mairowitz v rozhlasovém studiu v Praze právě dokončili českou verzi svého rozhlasového komiksu, který už měli možnost slyšet posluchači v Německu, Polsku i Austrálii.

Na počátku stála idea převést Kafkův Zámek/Das Schloss do podoby komiksu. Na adaptaci nedokončeného románu Franze Kafky o bloudění zeměměřiče K. do podoby grafické novely spolupracoval David Z. Mairowitz s českým ilustrátorem a hudebníkem Jaromírem Švejdíkem alias Jaromírem99. Na tento projekt navázala výstava s názvem „K: Kafka v KomiKsu“ ve Stuttgartu a jiných městech.

Poté se autoři rozhodli materiál z výstavy a zvukové instalace přetavit do podoby rozhlasového dokumentu. „Akustický komiks“ se zaměřuje především na tři ilustrátory, kteří byli zapojeni do výstavy, a jejich velmi osobní interpetace Kafkova díla: Kromě Jaromíra99 to byla francouzka Chantal Montellierová a američan Robert Crumb. V dokumentu zní hudba jeho skupiny Kafka Band, ojedinělý literárně-hudební projekt, ve kterém vedle Jaromíra 99 a Dušana Neuwertha účinkuje coby vypravěč, nebo – chcete-li – předčítač Kafkových textů, spisovatel Jaroslav Rudiš.

Hlavní myšlenkou autorů bylo osvobodit, vyvázatFranze Kafku z temného „kafkovského“ světa. Autoři jsou přesvědčeni, že tento temný, ba zlověstný obraz zakrývá primárně komickou skutečnost Kafkových děl.

V dokumentu, kterým provází dva vypravěči glosující různé situace a Kafkovy texty, se setkáme i s gymnazistou a kafkovským raperem Tobiasem Stollem, expertem na Kafku ze Senegalu Mbaye Seyem, a – s Franzem Kafkou … obchodníkem ze Salzburgu!

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)