Přijde Ježek, bude jazz! (2016)

Přenos z Výstavní síně Mánes v Praze, do jejichž nedávno zrekonstruovaných prostor se navrací zrestaurovaný historický klavír Steinway, na který podle mnoha svědectví hrával ve třicátých letech Jaroslav Ježek. Hovořit o tomto nástroji a především na něj zahrát přijde do živého vysílání Emil Viklický. Reportážní procházku výstavními sály od spodní terasy až po historickou vodárenskou věž připravili a s hosty o historii i atmosféře tohoto místa hovoří Veronika Paroulková a Tomáš Černý. Texty dr. Václava Holzknechta z 30. let
čte Jan Vlasák.

Natočeno 2016. Premiéra 4. 6. 2016 (ČRo 3 Vltava, 8:40 – 11:00 h) v cyklu Víkendová příloha stanice Vltava.

Lit.: Černý, Tomáš: Ježkův klavír je zpět v Mánesu. In web ČRo 3 Vltava, červen 2016 (článek + ukázky k poslechu). – Cit.: V sobotu 4. června 2016 okolo desáté hodiny dopolední se výstavní síní Mánes a vltavským éterem poprvé nesl zvuk zrestaurovaného klavír Steinway, na který tu ve 30. letech hrávali Václav Holzknecht nebo Jaroslav Ježek. Emil Viklický zahrál Ježkovy melodie v přímém přenosu Víkendové přílohy a Jan Vlasák rovněž naživo četl literární vzpomínky na zdejší kulturní atmosféru té doby.

Steinway vyrobený v New Yorku v roce 1897 byl po čtyři roky v péči restaurátora Karla Průchy a jeho manželky Zdenky. Oba se snažili zachovat co nejvíce originálních dílů nástroje, vrátit mu jeho původní podobu a znovu objevit jeho duši formovanou jazzem a večírky meziválečných let.

Ve Víkendové příloze vysílané z Mánesa mluvili o tomto výstavním prostoru předseda správní rady Nadace českého výtvarného umění Petr Kuthan, dr. Jaroslava Nováková z Pražské informační služby/Prague City Tourism přidala informace o místě samém a historii spolku výtvarných umělců Mánes. Z archivních nahrávek zaznělo vyprávění Václava Holzknechta o hudební skupině, která se zformovala ve funkcionalistických zdech stavby od architekta Otakara Novotného, který do svého konceptu – podle zadání – ústrojně připojil i bývalou vodárenskou věž, která je dnes de facto dominantou a nedílnou součástí Mánesa.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)