Příběhy slavných – Jan Werich 1/5 (2016)

Napsal Ivan Němec. Herec, dramatik, scénárista, o kterém byly napsány miliony slov. Jaký ale byl doopravdy? Režie Bela Schenková.

Účinkují Lubor Šplíchal a Lucie Trmíková.

Natočeno 2016. Premiéra 20.-24. 6. 2016 (ČRo 2 Praha, 9:40 h.; 5 x 5 min.).

Díly: 1. Rodiče? Tabu, 2. Drzý gymnazista, 3. Osvobozené divadlo, 4. Exil (1939), 5. Emigrace (1968).

Lit.: Němec, Ivan – Luptáková, Věra: Ženil se, jako se kupují cigarety. In web ČRo 24. 6. 2016 (anotace). – Cit.: Jan Křtitel František Serafínský Werich byl ještě hodně malý, když se jeho rodiče rozvedli. Proto taky neměl rád Vánoce, ani silvestra. Výřečnost podědil po mamince, otec byl cynik. Nevynechal prý ale ani jedno synovo představení. A zemřel mu doslova v nárůčí při společné cestě autem.

Už na gymnáziu v Křemencově ulici (Křemencárně) se s Jiřím Voskovcem stali vyhlášenou dvojicí komediantů. Student Werich byl ten drzý, se sníženou známkou z mravů (což tehdy něco znamenalo). Propadal z matiky, češtiny a deskriptivní geometrie… A práva stejně jako Voskovec po první státnici vzdal.

V roce 1929 (už jako spoluředitel Osvobozeného) se 24letý Werich oženil. Se Zdenkou se znali roky. Svatba proběhla rychle, bez oficialit, které nesnášel. Rodičům to oznámil do okénka vlaku. Ženil se asi tak, jako se kupují cigarety. Když v emigraci za oceánem neměli V+W práci, Zdenka dělala s pár šestáky zázraky.

Obnovení V+W v Čechách po roce 1945 dlouho nevydrželo. Voskovec utekl zpátky do Ameriky. K Werichovu osamělému špičkování s režimem se navíc přidala v roce 1961 rakovina hrtanu. Po srpnu 1968 chtěl se Zdenkou znovu emigrovat. Jenže ve Vídni je dostihl osobní dopis prezidenta Svobody i vzkaz dcery Jany: Táto, vrať se. Národ tě potřebuje.

Vrátili se. Ale jeho jméno zmizelo z médií, knihy z pultů, písničky z rádia. A zdraví začalo znovu selhávat. Zdenka Werichová navíc byla hospitalizována na psychiatrii. Dostávala elektrošoky. V dubnu 1980 zemřela na rakovinu. Jan Werich 30. října 1980. Jejich dcera Jana jen o několik měsíců později.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)