Příběhy slavných – Marie Rosůlková 1/5 (2016)

Radek Brož. Poprvé si o nějakou roli řekla v 75. Z předválečných komedií se prohrála do rolí starých dam s jiskřivým vtipem. Režie Bela Schenková.

Účinkují Viktor Preiss a Nina Divíšková.

Připravil Český rozhlas v roce 2016 (5 x 5 min.). Premiéra 1.–5. 8. 2016 v cyklu Příběhy slavných č. 60 (ČRo 2 Praha, 9:40 h.; 5 x 5 min.).

Díly: 1. Rodina vlastenců, 2. Bankovní úřednice, 3. Epizodka u komunistů, 4. Poprvé si o nějakou roli řekla v 75, 5. Sláva je jako kouř.

Lit.: Brož, Radek – Luptáková Věra: Jediným mužem v jejím životě byl její bratr… In web ČRo 5. 8. 2016 (anotace). – Cit.: Narodila se ještě za Rakouska-Uherska. Když vzniklo Československo, bylo jí 17 let. Od malička prý chtěla být herečka. A tak ještě jako bankovní úřednice každé pondělí místo do plzeňské banky směřovala na hodiny herectví. Nakonec sebrala odvahu a požádala o angažmá v plzeňské činohře. Vzali ji.

Prošla pak divadly v Českých Budějovicích, Brně a nakonec i v Praze. Divadelní kolegové pro ni byli kamarádi. Za přátele je nepovažovala. Vycházelo to z její uzavřené povahy. Ani její maminka vše nevěděla, a to byla její největší důvěrnicí.

Taky se vdala. Ale jen na krátko. Za herce a režiséra Jarmila Šrdlanta. Děti nikdy neměla, ani po nich netoužila. Jediným mužem života Marie Rosůlkové tak byl bratr Jan, který se po rozpadu svého manželství stal farářem.

Když do divadla přišli po válce komunisti, dala se k nim taky. Po prověrkách v 50. letech už ale chtěla „ven“. Pustili jí se zdůvodněním, že „není marxistka, ale založení idealistického“. V Divadle na Vinohradech pak prožila svá nejkrásnější léta. Po 72. narozeninách s ní najednou už dál nepočítali.

Odešla do důchodu, ale nevzdala to. V 75 si přečetla Higginsovu hru Harold a Maude a o divadelní uvedení si řekla sama. S Viktorem Preissem pak hru hráli ještě několik dalších let. Vždy se řídila heslem: „Nenatahuj se po něčem, na co nedosáhneš, ale velmi pečlivě otrhej to, co je na dosah.“

Každou nabízenou roli přijímala, jako by ji diváci neznali. Odmítala žít jen z podstaty svého jména, slavné herečky. Taky říkala: „Sláva je jako kouř. Někdy čadí, jindy není vidět.“ Marie Rosůlková zemřela v 92 letech.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)