Pro a proti – Nadija Savčenková ruskou agentkou? (2016)

Nadija Savčenková chce měnit ukrajinskou ústavu a vyjednávat s proruskými separatisty. Je její postoj pochopitelný? Proč ji obviňují, že je agentkou Putina? A má šanci stát se prezidentkou? Připravila Renata Kalenská.

Diskutují ukrajinistka Lenka Víchová a novinář Luboš Palata.

Natočeno 2016. Premiéra 18. 8. 2016 (ČRo Plus, 9:34 h.). K poslechu zde.

Lit.: Kalenská, Renata – Trpišovská, Jana: Nadija Savčenková jako prezidentka? Byla by špatná a nevyzpytatelná, říká Luboš Palata. In web ČRo Plus, 18. 8. 2016 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Politička a nedávno propuštěná vězeňkyně Vladimira Putina Nadija Savčenková chce měnit ukrajinskou ústavu a vyjednávat s proruskými separatisty. Je její postoj pochopitelný, nebo je Putinovou agentkou, jak ji obviňují někteří Ukrajinci?

Za nástroj svého politického boje Savčenková opět zvolila hladovku, stejně jako v ruském vězení. „Provokuje tím spoustu Ukrajinců. Problém není v tom, jakou zbraň používá, ale proti komu. Ve vězení sloužila k tomu, aby se medializovala její záležitost, aby to svět zajímalo, ale pakliže po dvou měsících říká, že vyčerpala veškeré své prostředky, neví, jak dál a použije jedinou zbraň, která jí pomohla z vězení, tak je to trochu směšné,“ říká ukrajinistka z think-tanku Evropské hodnoty Lenka Víchová. 

„Myslím, že už je čas na přímá jednání mezi separatisty a ukrajinskou vládou a že ta cesta opravdu vede přes určitou legitimizaci těchto lidí, protože to má dvě strany mince – jedna je, že víme, že východoukrajinský separatismus by nikdy neuspěl bez přímé podpory z Moskvy, na druhou stranu pokud chceme dosáhnout míru dohodou, musíme mít s kým jednat. “
LUBOŠ PALATA

Dodává, že to nejsou Ukrajinci, kdo drží ukrajinské zajatce, takže je směšné, když Savčenková vyzývá matky zajatců, aby šly protestovat k prezidentu Porošenkovi – to by mělo podle Víchové efekt na Rudém náměstí, ale ne na Ukrajině. „Je rozpor mezi tím, jakými způsoby Savčenková své zásady prosazuje, a pak je nějaký základ myšlenky, který je z mého pohledu správný – že výměna všech zajatců za všechny měla už dávno proběhnout. Je ale velká otázka, jestli opravdu může ukrajinská vláda udělat více pro to, aby výměna proběhla,“ myslí si Luboš Palata, novinář Mladé fronty Dnes.

„To, že Porošenko nebo Savčenková bude jednat se separatisty, vůbec nic neznamená, protože tím, kdo hýbe loutkami, je někdo úplně jiný – ten sedí v Kremlu. Na začátku války se s nimi jednalo, na něčem se domluvili, ale druhý den to neplatilo, a takto to pokračovalo celé týdny. “
LENKA VÍCHOVÁ

Symbol, nebo danajský dar?

Lenka Víchová silně pochybuje, že by Nadija Savčenková mohla udělat něco pro to, aby se zlepšily vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem. Podle jejího názoru není opravdová politička a má se hodně co učit. Podle Luboše Palaty by měla Savčenková zůstat symbolem minimálně do té doby, než pochopí, jak by měla politika fungovat, nebo než si kolem sebe vytvoří tým lidí, kteří budou schopni ji racionálně radit.

„Těch symbolů během 2,5 let války už bylo tolik, těch hvězd, které vycházely na nebe a pak zase zhasly, už zažila Ukrajina hodně, zažije tedy i pád této hvězdy. Teď by bylo dobré, kdyby na chvilku zhasla,“ komentuje to Lenka Víchová. Oba hosté se shodují, že jako prezidentka by Nadija Savčenková byla špatná, protože je nevyzpytatelná. „Říká, že by chtěla na Ukrajině zavést diktaturu, takže by opravdu prezidentkou být neměla,“ uzavírá Luboš Palata.

Jak by si Nadija Savčenková představovala reformu ukrajinské ústavy? A co znamená její myšlenka, že odpustila separatistům? Poslechněte si záznam celého pořadu Pro a proti s ukrajinistkou Lenkou Víchovou a novinářem Lubošem Palatou. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)