Příběhy slavných – Míla Myslíková 1/5 (2016)

Radek Brož. Na své filmy se nikdy nedívala, v 60 pověsila herectví na hřebík a začala psát knihy. Režie Bela Schenková.

Účinkují Zdeněk Dušek a Johanna Tesařová.

Natočeno 2016. Premiéra 29. 8. – 2. 9. 2016 v cyklu Příběhy slavných č. 64 (ČRo 2 Praha, 9:40 h.; 5 x 5 min.).

Díly: 1. První role: vánek, 2. Italské manželství, 3. Z plnokrevných dam po dobrácké maminy, 4. Nová role: spisovatelka, 5. Samotářka a sektářka?

Brož, Radek – Luptáková, Věra: Temperamentní mamina z Básníků, nebo sektářka? In web ČRo 2. 9. 2016 (anotace). – Cit.: Narodila se v Třebíči jako Bohumila, všichni ji ale říkali Miluško, Mílo. Do první třídy nastupovala v den začátku II. světové války. Z matiky nosila domů čtyřky, přitom později vystudovala brněnskou Janáčkovu akademii s vyznamenáním. Na jevišti stála poprvé u ochotníků. Hrála vánek, když na to vzpomínala, muselo to prý být úděsné (už tehdy byla docela při těle).

V životě Míly Myslíkové (14. 2. 1933–11. 2. 2005) bylo několik vážných vztahů. Vdaná byla ale jen krátce, a to s (o 25 let starším) divadelníkem Štěpánem Zemánkem. Měli takové „italské manželství“; Zemánek pil a pak děsně žárlil. Herečka ale nemohla mít děti, paradoxně ji přitom nejčastěji obsazovali do rolí maminek filmových hrdinů. Začínala ale v divadle (Brno, Kladno, Mladá Boleslav). Když oslavovala 44. narozeniny, měla už za sebou 80 divadelních rolí.

Před filmovou kameru se poprvé postavila v 21 letech (Nejlepší člověk). Během 40 let před kamerou natočila na 150 filmů, inscenací, seriálů. V mladších letech hrála postavy plnokrevných, temperamentních dam (Jak utopit doktora Mráčka, Rozmarné léto), když dozrála tak úsměvné a dobrácké maminky (Básníci, Dívka na koštěti). Naposledy se před kamerou objevila v roce 1993. Bylo jí 60, měla po těžké nemoci a herectvím se „nějak nasytila“.

Vedle herectví se zamilovala do cestování, hlavně do Finska, kam poprvé jela už v roce 1968. Kdyby se prý znovu narodila, bylo by to právě tam. Líbila se jí jejich víra ve věci nadpozemské a třeba i ve skřítky. Když zanechala hraní, vrhla se právě na psaní, zajímal ji folklór, mýty, zvyky, pověry. Dvě knihy patřily Finům, další lidovým příběhům.

Míla Myslíková měla docela složitou povahu; někdy byla upřímná, jindy rezervovaná. Vždy o sebe velmi dbala, ale nikdy se nelíčila. Postupem let se stala samotářkou, na své filmy se nikdy nedívala a neměla ani televizi. Ke konci života se stýkala pouze se členy sekty svatého Grálu, taky se nahromadily nemoci (deprese, cukrovka, Parkinson, mrtvice). Zemřela v 72 letech.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)