Příběhy slavných – Emil Zátopek 1/5 (2016)

Eva Lenartová. Režie Tomáš Soldán.

Účinkují Jan Fišar a Lucie Končoková.

Připravil ČRo Ostrava v roce 2016. Premiéra 19. – 23. 9. 2016 (ČRo 2 Praha, 9:40 h.; 5 x 5 min.).

Díly: 1. Pořádný trénink až v 19, 2. Emil Hrozný, 3. Porážel všechny, i na tréninku, 4. Cedil krev (z bot), 5. Po 68 hloubil studny.

Lit.: Lenartová, Eva – Luptáková, Věra: Jeho svatbě bránila rodina i komunisti. Příběhy slavných: Emil Zátopek. In web ČRo 23. 9. 2016 (anotace ČRo). – Cit.: Říkali mu Emil Hrozný nebo Česká lokomotiva. Běhal vždycky. Trénovat ale začal až v 19 v Baťově škole práce, kde studoval chemii, protože chtěl být učitel. Za tři roky pokořil český rekord v běhu na 2000, 3000 a 5000 m. V roce 1946 se dostal i na ME a hned byl 5. Tréninkový plán si udělal sám.

Trénoval v kanadách. Při závodě pak měl pocit lehkých nohou. Taky běhal s Danou na zádech 3x denně, klidně i 80 čtyřstovek. Alespoň to napsal ve své knize. Jestli popravdě, to je otázka. Byl to „šibal, který rád ostatní tahal za nos“.

Svou ženu, oštěpařku Danu, si vybral na závodech už v roce 1948. Neřekla mu jinak než Ťopku. S jejich svatbou nejdřív nesouhlasila její rodina, pak komunisté. V Danině rodině totiž bylo plno nevhodných příbuzných. Emil ale prohlásil, že raději nechá běhání než Danu. Stal se z nich zlatý olympijský pár. Nikdy ale neměli děti.

První olympijskou medaili přivezl z Londýna (1948). Překonal pak hodně světových rekordů. Čeští vytrvalci s ním nechtěli závodit, všechny porážel. Stal se celebritou, byl vojákem a člen KSČ. Pokud ale chtěl na závody, musel třeba veřejně souhlasit s odsouzením Milady Horákové.

Na OH v Melbourne nesměl běžet v botách, které vyrobil „kapitalistický“ Západ. V úplně nových od strany doběhl šestý, z bot mu tekla krev. Když s běháním skončil, pracoval na ministerstvu obrany. Z armády ale musel odejít, protože podepsal 2000 slov. Šest let pak hloubil studny. V roce 1976 si posypal hlavu popelem a dostal místo v ČSTV.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)