Mozaika živě z Knihovny Václava Havla (2016)

Hosty budou Jáchym Topol, David Radok, Lenka Jungmannová, živě zazpívá Monika Načeva,zahraje Michal Pavlíček. Moderuje Klára Fleyberková a Petr Šrámek.

Natočeno 2016. Premiéra 5. 10. 2016 (ČRo 3 Vltava, 16:05 h.) v cyklu Mozaika a k nedožitým 80. narozeninám Václava Havla. Repríza 17. 11. 2019 (ČRo 3 Vltava, 16:00 h) v cyklu Repete.

Lit.: Velíšek, Martin: Havlovo Pokoušení – z ilegálních kazet poprvé ve vysílání rozhlasu. In web ČRo 3 Vltava, září 2016 (článek + ukázka z Pokoušení). – Cit.: Tady Havel, tady Havel ! Tímto zvoláním začíná nahrávka hry Pokoušení, tak jak ji sám autor, Václav Havel, načetl na podzim roku 1985. Právě tuto unikátní nahrávku nabídne Vltava v předvečer osmdesátého výročí narození Václava Havla v úterý ve 21:30. Odstartujeme tak sérii pořadů, kterými si ho připomeneme především jako divadelního autora. (…)

Ve středu 5. října vysíláme speciální vydání Mozaiky, tu odpolední přímým přenosem z Knihovny Václava Havla. Ve stejný den v 15:00 nabídneme první díl eseje přednesené Václavem Havlem v Oslu roku 1990. Druhý díl vysíláme ve čtvrtek ve stejný čas. (…)

Mozaika
Nedávno vyšla kniha pod názvem „Praha Václava Havla. Průvodce po stavbách spojených s životem dramatika, disidenta a prezidenta“. Autorem je historik architektury Zdeněk Lukeš, který se rozhodl přiblížit pražské stavby spjaté s osudy této významné osobnosti našich kulturních i politických dějin. Publikace zahrnuje celkem 69 takových míst, ve vysílání Mozaiky vám v průběhu celého týdne přineseme pět takových zastavení – průvodcem nám bude sám autor, Zdeněk Lukeš.

A na středu 5. října, tedy den 80. výročí narození Václava Havla, připravujeme speciální ranní i odpolední vysílání. V čase mezi 6.30 a 9.00 uslyšíte o nejrůznějších kulturních akcích, které se pojí s osobností Václava Havla nejen u nás (jako je festival Pražské křižovatky, brněnský festival Málo bylo Havla nebo akce z jiných míst České republiky), ale přineseme také ohlasy ze zahraničí. Nebude chybět ani výběr hudby, který se se jménem prvního českého prezidenta pojí, o pestrou skladbu se postarají Vladimír Hanzel a Jan Hron.

Středeční odpolední Mozaikou si připomeneme výročí narození Václava Havla v živém vysílání z knihovny po něm pojmenované. O jeho literární i dramatické tvorbě promluví teatroložka a editorka Antikódů Lenka Jungmannová, zkušenosti s Havlovou poslední dokončenou hrou Odcházení přidá režisér David Radok a spisovatel a programový ředitel Knihovny Václava Havla Jáchym Topol vysvětlí, jak je instituce spjatá se jménem, které nosí v názvu. Navíc mezi 16. a 17. hodinou naživo zazpívá Monika Načeva s kytarovým doprovodem Michala Pavlíčka. Přijďte, laďte, vzpomínejte! (…)

Lit.: Marešová, Milena M. – Šrámek, Petr – Fleyberková, Klára: Poslechněte si Mozaiku speciál z pražské Knihovny Václava Havla. In web ČRo 3 Vltava, 5. říjen 2016 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Mozaika z pražské Knihovny Václava Havla. S Jáchymem Topolem, spisovatelem a programovým ředitelem KVH; s teatroložkou a editorkou Antikódů Lenkou Jungmannovou; s režisérem Davidem Radokem, který režíroval Odcházení.

Knihovna Václava Havla, jak čteme na jejím webu „shromažďuje, zkoumá, zveřejňuje, šíří a hájí myšlenkový, literární a politický odkaz velké postavy moderních českých dějin – spisovatele, dramatika, myslitele, bojovníka za lidská práva a československého a českého prezidenta. Zabývá se také osobnostmi, událostmi a jevy, které s odkazem Václava Havla souvisí, a snaží se je přibližovat a zasazovat do dobového i současného kontextu.“ Od srpna 2014 sídlí Knihovna Václava Havla na adrese Ostrovní 13, Praha 1 a v posledních pěti letech je jejím programovým ředitelem Jáchym Topol, který oponoval legendě o tom, že ho sám Václav Havel před touto funkcí varoval coby spisovatele. Pro Jáchyma Topola jsou to pozice nesrovnatelné a vzájemně se nevylučující, že v posledních letech nevydal knihu, je podle něj přirozené, protože nějaká vynucená pravidelnost by ho, podle jeho slov, stresovala mnohem více. Práce v knihovně je pro něj zavazující právě v ohledu na disidentské aktivity jak Václava Havla, tak i mnohých dalších.

Nové a doplněné vydání sbírky grafických básní Václava Havla – Antikódy

K vydání knihu připravila teatroložka Lenka Jungmannová. O doplňcích a „objevech“ píše: „Od posledního vydání Antikódů v roce 1999 bádání v archivu Václava Havla pokročilo, a tak bylo nově nalezeno 7 grafických básní, kompletní znění autorova teoretického textu o nich a také originály sedmnácti dříve již uveřejněných typogramů. Nejnovější vydání tedy obsahuje navíc 7 typogramů. Unikátním nálezem, který jsme do knihy rovněž zařadili, je pak kompletní znění Havlova eseje o vizuální poezii, který napsal v polovině 60. let – tedy v době, kdy pracoval na Antikódech.“

Odcházení v Arše jako uzavřený kruh

„Režírovat Havlovy hry vůbec není jednoduchý úkol,“ zmínila Lenka Jungmannová. Na scéně Divadla Archa poslední dopsanou hru Václava Havla Odcházení režíroval David Radok. I když jeho doménou je především operní režie, tohoto úkolu se ujal rád, a samozřejmě to bylo především kvůli osobnosti autora: „Jednak se mi líbily jeho hry a také jsem si na něj vzpomínal jako dítě, bylo to pro mne i spojení s mým otcem, který měl ve Vídni režírovat jednu z her Václava Havla, a nedošlo k tomu, protože zemřel. A koneckonců, když jsme se konečně dostali až k představení v Divadle Archa, tak to je prostor, v němž můj otec začínal coby asistent E. F. Buriana. Potom také já jsem tam spolupracoval s Václavem Havlem, který kdysi byl asistentem mého otce. Myslím, že se měli hodně rádi, takže pro mne to bylo také zakončení jistého okruhu.“

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)