Arnošt Lustig s Evou Lustigovou (2016)

Připravil Tomáš Černý. Spisovatel Arnošt Lustig pohledem své dcery a prostřednictvím méně známých záznamů z rozhlasového archivu.

Natočeno 2016. Premiéra 21. 12. 2016 (ČRo 3 Vltava, 21:45 h.).

Pozn.: V pořadu byly použity archivní nahrávky pořadů „Jak jsem se měl v rozhlase“ (1962) a „Soukromý dotazník“ (1992).

Lit.: Buriánek, Miroslav – Kamen, Jiří: „Arnošte, píšeš? Piš. To je to nejlepší, co je na světě.“ Arnošt Lustig by oslavil devadesátiny. In web ČRo 3 Vltava, 14. 12. 2016 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: Spisovatel Arnošt Lustig by se 21. prosince dožil devadesáti let. V této souvislosti jsme pro vltavské vysílání připravili několik pořadů čerpajících z autorovy literární pozůstalosti, dosud nepublikovaných textů i z korespondence.

Spisovatel, scenárista a vysokoškolský pedagog Arnošt Lustig se narodil 21. prosince 1926 v Praze. Ze studií na reálce byl roku 1941 z rasových důvodů vyloučen. Poté se vyučil krejčím. 13. listopadu 1942 byl poslán do Terezína. Lustigova literární tvorba málokdy vybočila z tématu holokaustu a vychází hlavně z osobních zkušeností z koncentračních táborů.

Již ve svých raných prózách z první poloviny padesátých let, soustředěných v povídkových sbírkách Noc a naděje a Démanty noci, zachycuje příběhy, v jejichž centru stojí obyčejné, zdánlivě nehrdinské lidské charaktery konfrontované s mezní životní situací v koncentračních táborech. Příznačné pro jeho literární styl jsou věcnost podání a střízlivá dramatičnost.

Arnošt Lustig přežil koncentrační tábory v Terezíně, Osvětimi a Buchenwaldu. V dubnu 1945 se mu podařilo uprchnout z transportu smrti z Buchenwaldu do Dachau. Až do konce války se ukrýval v Praze. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu roku 1968 s rodinou emigroval do Jugoslávie, kde působil v záhřebském filmovém studiu, poté žil v Izraeli, v roce 1970 se usadil v USA, kde od roku 1973 přednášel film, literaturu a scenáristiku na Americké univerzitě ve Washingtonu.

V Americe se setkával s Ivanem Passerem, Milošem Formanem, Milanem Kunderou, Josefem Škvoreckým. Pavlem Kohoutem. Všichni měli podobný osud a do Ameriky si přenesli literární Prahu 60. let. Jiný osud měl Lustigův kamarád, spisovatel Ota Pavel, jehož korespondenci Arnoštu Lustigovi z let 1968-1973 se budeme věnovat v lustigovské Víkendové příloze.

Z Pavlova dopisu ze dne 12. 9. 1968: „Arnošte, píšeš? Piš. To je to nejlepší, co je na světě. Vyjádřit se. A pak – ryby.“

Podívejte se na trailer k dokumentárnímu filmu Tvoje slza, můj déšť: Přítomnost Arnošta Lustiga, který před deseti lety natočila spisovatelova dcera Eva Lustigová.

K nedožitým spisovatelovým devadesátinám jsme pro vltavské vysílání připravili několik pořadů:

17. prosince
9:05 Víkendová příloha stanice Vltava: Nejhezčí hvězdy nad námi
Vzpomínkové pásmo. Mimo jiné představení knihy Krásně jsem si početl (Korespondence s Otou Pavlem, maminkou Terezií a sestrou Hankou) s jejím editorem Petrem Kotykem. Připravili Miroslav Buriánek a Jiří Kamen.

17. prosince
17.30 Výročí týdne: Arnošt Lustig (*21.12. 1926)
Připravila Eva Lenartová (Ostrava)

18. prosince
20:00 Schůzky s literaturou: Tvoje slza, můj déšť
Komponovaný pořad literárních ukázek a vzpomínek. Z literární pozůstalosti Arnošta Lustiga je do pořadu zařazena dosud nikde nepublikovaná epická báseň s názvem Kantáta a úryvky z prózy Dita Saxová. Připravil Miroslav Buriánek.

21. prosince
21:45 Radiodokument: Tomáš Černý: Arnošt Lustig s Evou Lustigovou
Spisovatel Arnošt Lustig pohledem své dcery a prostřednictvím méně známých záznamů z rozhlasového archivu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)