Duch je víc než chleba (2016)

„První dáma cembala“ Zuzana Růžičková vzpomíná. Připravila Eva Ocisková.

Natočeno 2016. Premiéra 15. 1. 2017 (ČRo 3 Vltava, 16:45 h.) v cyklu Ad libitum. K poslechu zde.

Pozn.: „Sequel“ k rozhlasovému cyklu Osudy z roku 2003.

Lit.: Ocisková, Eva: Duch je víc než chleba. Mrazivé svědectví Zuzany Růžičkové. In web ČRo 3 Vltava, 13. 1. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Slavíme devadesátiny umělkyně světového formátu, ženy energické, moudré, s jedinečným společenským a kulturním přehledem a nadhledem. K tomtuo výročí zařazujeme premiéru pořadu, ve kterém Zuzana Růžičková vypráví o holocaustu.

„Všechno člověku můžou vzít, ale jednu vkladní knížku má, a to je to, co zná, co zažil z krásy.“

Málokterá osobnost v Čechách se poslední dobou těší tak hojnému a obdivnému zájmu světových médií jako profesorka Zuzana Růžičková, „první dáma cembala“. Poskytuje rozhovory předním světovým deníkům, vznikají filmové dokumenty, rozhlasové pořady.

Vltava vysílá její rozhlasové vzpomínky v cyklu Osudy. V době premiéry pořadu, v roce 2003, ještě paní profesorka nechtěla mluvit o holocaustu. Jak už dnes víme, vedly ji k tomu nejen nepředstavitelně tíživé zážitky a vzpomínky. Důvodů bylo více. Po letech své rozhodnutí ale změnila. Co ji k tomu přimělo, co jí život v nedávných letech (po roce 2003) vzal i dal, o tom bude Zuzana Růžičková vyprávět v mimořádném, premiérovém pokračování Osudů, které na Vltavě uvádíme v neděli 15. ledna v pořadu Ad libitum v 16.45.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)