Když u náš hořely synagogy … (2017?)

Připravil Stanislav Motl. Zapomenutý příběh našich novodobých dějin. To když v Čechách a na Moravě začaly opět pogromy. Na rozdíl od těch v minulosti, se pogromisté nyní zaměřili na symboly víry. Na synagogy. Desítky z nich – v československém pohraničí, později ale také v Čechách a na Moravě – zachvátily plameny. Byly to vlastně ohnivé noci, které provázelo rabování, devastování, týrání lidí. Lidí, kteří se už tenkrát, kvůli svému původu, stali obyvateli druhé kategorie. Původci těchto událostí byli především čeští Němci – zfanatizovaní Hitlerovým nacismem. Jenomže – v některých místech jim zdatně sekundovali, bohužel, i někteří Češi.

Natočeno 2017 (?). Premiéra 28. 1. 2017 (ČRo 2 Praha, 16:04 h.) v cyklu Stopy, fakta, tajemství… (304). Repríza 30. 1. 2017 (ČRo 2 Praha, 18:30 h). K poslechu zde.

Lit.: Motl, Stanislav: Když u nás hořely synagogy. (Raději) zapomenutý příběh našich novodobých dějin. In web ČRo 2 Praha, leden 2017 (článek + nahrávka k poslechu + video). – Cit.: Plamenné projevy Josepha Goebbelse, plné protižidovské nenávisti, se stanou signálem k hromadnému pogromu. Ten vejde do historie pod termínem Křišťálová noc…

Když v Čechách a na Moravě začaly opět pogromy. Původci těchto událostí byli především čeští Němci, zfanatizovaní Hitlerovým nacismem. Jenomže v některých místech jim zdatně sekundovali i někteří Češi.

Desítky synagog v československém pohraničí (později ale taky v Čechách a na Moravě) zachvátily plameny. Byly to vlastně ohnivé noci, které provázelo rabování, devastování a týrání lidí, kteří se už tenkrát kvůli svému původu stali obyvateli druhé kategorie.

V pořadu se cituje z historické studie Ohnivá noc, z informačního panelu dokumentů gymnázia Česká v Českých Budějovicích, z knihy Tomáše Jelínka Pojišťovny ve službách hákového kříže, z knihy Dr. Milana Nakonečného Vlajka – historie českého nacionalismu a videa Goebbels en Kristallnacht.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)