Host do domu – Vladimír Brabec (2017)

Poctivá práce. Tak hodnotí i po letech účinkování v kontroverzním seriálu. Co mu „osudová“ role dala a co vzala? Moderuje Martina Kociánová.

Hovoří Vladimír Brabec.

Natočeno 2017. Premiéra 9. 2. 2017 (ČRo 2 Praha, 11:05 h.).

Pozn.: Role majora Zemana Vladimíru Brabcovi změnila život, pochopitelně v dobrém i ve zlém. Na to, jak se ale změnilo divadlo, televize, film a svět se herce zeptá Martina Kociánová.  (anotace)

Lit.: Kociánová, Martina – Horálková, Elena:  Host do domu -  Vladimír Brabec nemá Zemanovi co odpouštět. „Byla to dobrá role a hrál jsem ji dobře“. In web ČRo 2 Praha, 9. 2. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Herce Vladimíra Brabce proslavila ústřední postava komunistického ideologického seriálu. Přesto tvrdí, že majoru Zemanovi nemá co odpouštět. „Byla to dobrá role a hrál jsem ji dobře.“ Že seriál v divácích ještě dnes vzbuzuje tolik kladných i záporných emocí, si vysvětluje právě poctivostí herecké práce.

Zeman mě ochránil

„Vždycky do toho jdete sám za sebe a na plný pecky.“ Navíc, když ta role pro něj byla něco jako splněný sen. „Já si vždycky chtěl zahrát detektiva. A dostal jsem tu možnost. Kam se to potom dostalo, je jiná věc. Ale já hrál tuhle roli a byl jsem šťastný.“

Připouští taky, že mu svého času přinesla jednu velkou výhodu. „Nikdo za mnou nepřišel a nezeptal se: Nechceš vstoupit do naší krásné komunistické strany? V tomhle mě major Zeman ochránil.“ Kvůli roli byl ale taky snadným terčem anonymů.

Lidé se dívají na smetí

Vyčítavé dopisy prý dostával za komunistů i po jejich pádu. „Po roce 1989 mi vyčítali, že jsem jezdil po vlastech českých.“ Přitom sám uvažoval o emigraci: „Řeknu vám upřímně, že jsem byl v roce 1969 v zahraničí a rozhodnutý emigrovat. Ale děti byly tady.“

Tvrdí, že patří ke staré generaci, která vymizela. „Zřízením a společností, ve které žijeme. Pohled na kulturu je zparchantělý.“ Změnil se i divácký vkus. „Ano, lidi si vybírají. Ale na to smetí kolem se dívají taky. Je to vymývání mozků.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)