Páteční večer – Jsem tvé taxi (2017)

Životní příběh Huga Haase a jeho ženy Marie (Bibi) Haasové. Proč se jeden z nejvýraznějších prvorepublikových herců po válce už nikdy neobjevil v českém filmu a proč se tolik bál návratu do vlasti. Dramaturgie Martin Velíšek. Technická spolupráce mistr zvuku Leoš Sedláček. Hudební spolupráce a režie Pavel Krejčí.

V pořadu hovoří Hugo Haas, Marie Haasová, Olga Haasová – Smrčková, Elmar Klos, Bohuslav Musil, Pavel Taussig a autor pořadu Milan Dus. Dále účinkují Jiří Štěpnička a Pavel Novotný.

Natočeno 2017. Premiéra 17. 2. 2017 (ČRo 3 Vltava, 20:00 – 22:00 h). Repríza 13. 6. 2018 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h) v cyklu Večer na téma; 23. 10. 2019 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h) v cyklu Večer na téma.

Lit.: anonym: Jsem tvé taxi. Životní příběh Huga Haase a jeho ženy Marie. In web ČRo 3 Vltava, 15. 2. 2017 (článek). – Cit.: Proč se jeden z nevýraznějších prvorepublikových herců po válce už nikdy neobjevil v českém filmu a proč se tolik bál návratu do vlasti?

Příběh těch dvou by vydal na velkofilm. Odehrával by se – kde jinde – v Hollywoodu, ale začínal by v Praze a končil ve Vídni. Jednomu z nejvýraznějších prvorepublikových českých herců Hugo Haasovi se splnil sen filmových tvůrců snad všech generací – obstál v hlavním městě filmu! A to nejen jako herec, ale také jako scénárista, režisér a producent. To, z čeho by se jiní radovali, však zkalily okolnosti, za nichž se tak stalo. Životní příběh českého herce Huga Haase a jeho ženy Marie „Bibi“ Haasové přiblíží autentické zvukové záznamy, vyprávění jejich blízkých, spolupracovníků, dokumentaristů a ukázky z korespondence.

Pro Haase byl útěk za oceán záchranou holého života, jinak by jako mnozí jeho blízcí skončil v nacistickém vyhlazovacím táboře. Marie „Bibi“ Haasová si prožila svou „Sophiinu volbu“: musela se rozhodnout, zda zachrání život manžela, nebo bude moci žít se svým právě narozeným synem. Toho pak neviděla dlouhých sedm let.

Haasovo herecké mistrovství založené na velmi úsporném, civilním projevu a často úmyslně neskrývaném nadhledu nad ztvárňovanými postavami známe především z českých meziválečných filmů. Méně už se však ví o jeho tvorbě americké. Přitom hrál třeba po boku Gregory Pecka ve Dnech slávy, na divadelních prknech v Los Angeles a na Broadwayi slavil vedle Charlese Laughtona úspěch v premiéře Brechtova Galilea, Brechtův souputník režisér Erwin Piscator si ho rovněž v New Yorku vybral do role Bezuchova v Tolstého Vojně a míru. A pak Hugo Haas natočil v Hollywoodu ve vlastní produkci čtrnáct filmů.

Není divu, že nespěchal s návratem do vlasti. A důvodem nebylo jen to, že se už v Americe usadil. „On říkal, že Praha ho zklamala“, vzpomínala Haasova žena. Měla na mysli ne příliš dobrovolný Haasův odchod z Národního divadla ještě před příchodem nacistů do Prahy. A taky přímé i nepřímé útoky antisemitů. Haas byl jednak pro svůj židovský původ, ale také pro své humanistické a protinacistické postoje podobně jako jeho přítel Karel Čapek vystaven nesmírnému tlaku.

Do Prahy se vrátil jen na pár dní až v roce 1963, a to s velkými obavami, aby ho tam nedostihly stíny jeho otce, bratra a dalších blízkých, kteří zahynuli v nacistických vyhlazovacích táborech. Dožil ve Vídni, kde často chodíval na nádraží dívat se na vlaky odjíždějící do jeho rodného Brna.

Ještě v Praze jeho žena, paní „Bibinka“ jezdila autem pro Hugo Haase na Barrandov a do Národního divadla, později zvládla i cesty velmi strastiplné. Na sklonku 80. let minulého století přijela do Československa odvyprávět svůj příběh. Byli u toho Haasova neteř Olga Haasová – Smrčková, režiséři Elmar Klos a Bohuslav Musil i filmový historik Pavel Taussig, s nímž si ono unikátní setkání, příběh manželů Haasových a také 116. výročí narození vynikajícího českého herce Huga Haase (nar. 19. února 1901) připomeneme. Ukázky z korespondence Jana Wericha a Huga Haase a vzpomínky režiséra Jiřího Krejčíka budou číst Jiří Štěpnička a Pavel Novotný. Pro vltavský Páteční večer v režii Pavla Krejčího připravil a uvádí Milan Dus.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)