Dobrá vůle – Nazývám kočku kočkou /Halasovi/ (2017)

Boj komunistické ideologie o absolutní nadvládu nad lidským bytím, téma komunismu jako jistého druhu pseudonáboženství, olupujícího člověka o duši, a to jedovatou kombinací strachu a korupce, dobře ilustrují osudy manželů Dagmar a Františka X. Halasových. On je synem komunistického básníka Halase podílejícího se i na kvalitní propagandě ve prospěch nastolovaného režimu. Ona, dcerou elitních katolíků a blízkých přátel křesťanských básníků Jana Zahradníčka a Bohuslava Reynka. Autorem pořadu je Jan Hanák. Dramaturgie Lenka Svobodová.

Natočeno 2017. Premiéra 25. 2. 2017 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 29 min.). Repríza 25. 12. 2017 (ČRo Plus, 21:10 h) v cyklu Dobrá vůle Plus; 24. 2. 2018 (ČRo 2 Praha, 18:30 h); 3. 3. 2018 (ČRo Plus, 22:05 h) v cyklu Dobrá vůle Plus.

K poslechu zde.

Pozn.: Únor 1948 byl dlouho nazýván vítězným…Dokument z cyklu Dobrá vůle Plus ukáže, komu a jaké vítězství přinesl. Zmapuje totiž život Františka Xavera Halase, syna slavného básníka, ale také historika, překladatele a posledního československého a prvního českého velvyslance u Svatého Stolce. On a jeho manželka Dagmar byli ze strany vládnoucího komunistického režimu šikanováni, ale nepovažují se za disidenty. V jejich příběhu nechybí dramatické, ale paradoxně ani vtipné situace. Dokument Nazývám kočku kočkou natočil v dramaturgii Lenky Svobodové Jan Hanák. (anotace)

Lit.: Hanák, Jan:  Halasovi. Dokument k výročí Vítězného února o životě z mnoha stran obepínaného strachem. In web ČRo 2 Praha, 24. únor 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jan Hanák: Nazývám kočku kočkou. Osudy manželů Dagmar a Františka X. Halasových. On je synem komunistického básníka Halase, ona, dcerou elitních katolíků a blízkých přátel křesťanských básníků Jana Zahradníčka a Bohuslava Reynka.

On synem komunistů. Ona dcerou katolíků. Oba narození těsně před druhou světovou válkou do elitních rodin. Oba tedy od dětství konfrontovaní s totalitními společnostmi, hlavně tou komunistickou. Jak se to podepsalo na jejich manželství?

František Halas (1937). Syn básníka. Poslední československý a první český velvyslanec u Svatého Stolce. Historik. Překladatel. Dagmar Halasová, rozená Pojerová (1938). Dcera lékaře, přítele básníků. Neteř zakladatele a vydavatele edice Atlantis. Lingvistka. Překladatelka.

Nazývám kočku kočkou

František X. Halas a Dagmar Halasová byli ze strany vládnoucího komunistického režimu šikanováni. A nedali se. Ale ohrazují se, když je někdo řadí mezi disidenty. V jejich příběhu nechybí dramatické a paradoxně ani vtipné situace.

Vystihuje je i podmínka pro souhlas s natáčením: „že nebudou omezováni v tom, být politicky nekorektní“. Dobře vystiženo. „Nazývám kočku kočkou,“ říká Dagmar Halasové, když věci nechce lakovat, ale předkládat je tak, jak jsou.

Oživlá historie

Dokument vás zavede nejdřív cestou na místo jejich mládí. Do Petrkova. Za Jiřím a Danielem, syny Bohuslava Reynka a Suzanne Renaud. Později po pár letech cestou do Mikulova, k hrobu jejich duchovního otce, biskupa skryté církve Stanislava Krátkého. Ten začátkem 80. let stál za jejich největším překladatelským počinem – Jeruzalémskou Biblí. (…)

Dalo by se o nich říct hodně. Navštívit je jen na chvíli znamená vyhradit si několik hodin času. Ale ztráta to rozhodně není. Je to jako být svědkem oživlé historie, kde létají jména Reynek, Zahradníček, Halas, Bernanos, Wojtyła, Ratzinger a spousta dalších. A to ne jako pojmy ze slovníku, ale jako lidé.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)