Únor 1992: Zřejmě přelomový měsíc (2017)

V Archivu Plus si připomeneme únor roku 1992. O rozdělení společného státu se hovořilo stále otevřeněji. Poměrně malý počet slovenských poslanců totiž mohl blokovat fungování celého zákonodárného sboru. Připravil Pavel Hlavatý.

Natočeno 2017. Premiéra 17. 2. 2017 (ČRo Plus, 20:05 h.) v cyklu Archiv Plus. K poslechu zde.

Lit.: Hlavatý, Pavel: Únor 1992: Zřejmě přelomový měsíc. In web ČRo Plus, 17. 2. 2017 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: Federální shromáždění je tou dobou efektivně blokováno poměrně malou skupinou slovenských poslanců. Ústavní změny nutné ke zvolení prezidenta proto nemohly být přijaty.

O rozdělení Československa se v únoru 1992 začínalo mluvit stále otevřeněji. Je o něm slyšet v projevech politiků, komentářích novinářů i mezi běžnými lidmi. Probírá se i to, co nastane, když v červnových volbách na Slovensku zvítězí politické subjekty, které v té či oné podobě nepodpoří další existenci společného státu.

Zablokovat parlament? Hračka

Blokovat tehdejší Federální shromáždění bylo přitom poměrně jednoduché. Třísetčlenný sbor se skládal ze dvou sněmoven: Sněmovny lidu, kam byli poslanci voleni podle počtu obyvatel, a Sněmovny národů, kde měly obě republiky po pětasedmdesáti poslancích. A protože zde poslanci jedné republiky nesměli přehlasovat poslance republiky druhé, stačilo osmatřicet hlasů v jedné z částí Sněmovny národů k zablokování celého parlamentu. K tomuto dobovému jevu jsme vybrali ukázky ze dvou publicistických komentářů – jednoho českého a jednoho slovenského.

Společenská situace byla již natolik napjatá, že o nutnosti nenásilného rozchodu, včetně konkrétních bodů, hovořil při besedě s pražskými občany i slovenský expremiér a předseda Hnutí za demokratické Slovensko Vladimír Mečiar. Ten byl – jak se později ukázalo správně – vnímán jako sofistikovaný zastánce samostatného Slovenska a možný příští vítěz slovenských voleb. Klíčovou pasáž z jeho besedy přinášíme.

Prahou hýbala slovenská otázka

Prahou tehdy opravdu velmi rezonovala slovenská otázka. V kostele svatého Vojtěcha se konala beseda pod názvem Češi a Slováci – co je spojuje a rozděluje. Zúčastnila se jí řada pozoruhodných osobností, mimo jiné také místopředseda Světového kongresu Slováků Jozef Šramek. Ukázku z jeho vystoupení jsme vybrali z odvysílaného rozhlasového sestřihu besedy.

Pro odlehčení jsme zvolili ukázku z humoristického popisu jednání Slovenské národní rady z pera kritického slovenského novináře. Další důležitou událostí měsíce bylo uzavření československo-německé smlouvy, vybrali jsme proto úryvek z komentáře kritického k naší tehdejší diplomacii.

Dominující slovenské téma jsme doplnili ještě ukázkami ilustrujícími odlišně se vyvíjející společenské klima na Slovensku a v historických zemích: z reportáže z léčebny drogově závislých, besedy o aktuálním stavu české žurnalistiky a z regionální protikomunistické demonstrace v Plzni.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)