Březen 1992: Střídání stráží (2017)

V Archivu plus nás čeká pravidelný návrat o 25 let zpět. V březnu roku 1992 se například Slovenská národní rada opět neúspěšně pokusila vyhlásit samostatnost Slovenska. A taky se zrodil jeden významný politický přestup. Po krátkém hostování v Hnutí za demokratické Slovensko oznámil předseda Federálního shromáždění Alexander Dubček, že bude oblékat dres sociální demokracie. Rozhlasový archiv prošel a to nejlepší vybral Pavel Hlavatý.

Natočeno 2017. Premiéra 10. 3. 2017 (ČRo Plus, 20:05 h) v cyklu Archiv Plus.

Lit.: Hlavatý, Pavel: Březen 1992: Střídání stráží. In web ČRo Plus, 10. 3. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit: Oslavy vyhlášení Slovenského štátu z roku 1939, opakované pokusy Slovenské národní rady o vyhlášení aktuální samostatnosti, to vše provázeno důležitými posuny na slovenské politické scéně. Takový byl březen roku 1992.

V březnu 1992 se roztržka mezi Čechy a Slováky posunula i do historické roviny: v Bratislavě i jinde na Slovensku se manifestačně oslavuje 14. březen 1939 a tehdejší slovenská pseudosamostatnost. Tyto události – vnímané občany v historických zemích jednoznačně jako úvodní krok k nacistické okupaci Čech a Moravy 15. března – dále zvýšily napětí mezi oběma národy. K události jsme vybrali ukázku z rozhlasového komentáře přímého účastníka bratislavské demonstrace. 

Slovenská národní rada (tehdejší slovenský regionální parlament) se v březnu již počtvrté pokusila o vyhlášení slovenské samostatnosti – v našem pořadu tuto anabázi líčí prominentní slovenský novinář. A počtvrté neúspěšně. Šlo o prostou poslaneckou aritmetiku, ovšem v kombinaci s trapnou divadelní fraškou cílící na voličské emoce. Situace se v tomto ohledu samozřejmě radikálně změnila po červnových volbách.

V pořadu uslyšíte i dobový úryvek z komentáře písničkáře a básníka Karla Kryla o svobodě-Důležité bylo v březnu 1992 dění kolem dvou klíčových mužů slovenské politické scény. Popularita expremiéra a předsedy Hnutí za demokratické Slovensko (pozdějšího vítěze červnových voleb na Slovensku) Vladimíra Mečiara stále rostla navzdory mediálně zveřejňovaným a i Slovenskou národní radou projednávaným informacím o jeho minulosti (těsně polistopadové působení ve funkci slovenského ministra vnitra ad.). K tomu jsme vybrali sumarizační příspěvek o jeho osobě z vysílání Radiofóra.

Tehdejší předseda Federálního shromáždění Alexander Dubček – legenda roku 1968, který byl na Slovensku v té době ovšem ještě stále velmi populární, přestoupil ke slovenským sociálním demokratům. Námi vybraný komentář k této události je veden ve sportovní terminologii.

Z dalších zajímavostí jsme vybrali informaci o dobovém vzedmutí antisemitismu u nás, kuriozity z působení pobočky prezidentské kanceláře v Košicích, úryvek z komentáře písničkáře a básníka Karla Kryla o svobodě, odhalení agenta StB v průběhu rozhlasové reportáže a výstižnou poznámku o dění v postkomunistických zemích z komentáře francouzského politologa Jacquese Rupnika, který v té době pracoval jako poradce prezidenta Václava Havla.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)