Romové v Sheffieldu (2016)

Vojtěch Berger.  Brexit možná omezí imigraci, svěřili se v Sheffieldu někteří obyvatelé původem z východní Evropa reportérovi ČRo Vojtěchu Bergerovi. V sheffieldské čtvrti Page Hall je mnoho obyvatel ze Slovenska i z Česka.

Natočeno 2016. Premiéra 4. 7. 2016 (ČRo 1 Radiožurnál, 8:09 h.).

Pozn.: 2. místo  na soutěži Jarní Report 2017 (SRT).

Lit.: Berger, Vojtěch: Brexit nám může zavřít cestu zpět, bojí se odjet do vlasti někteří Východoevropané v Sheffieldu. In web ČRo 1 Radiožurnál, 4. 7. 2016 (článek + audio k poslechu). – Cit.:  Obavy z možného brexitu pronikly i do uliček severoanglického města Sheffield. Žije tam řada Východoevropanů, mezi nimi i hodně Romů z východního Slovenska nebo České republiky. Protože se kampaň před nedávným referendem točila i kolem omezení imigrace, bojí se část obyvatel Sheffieldu, že by jim odchod Británie z Evropské unie zkomplikoval život.

V ulicích sheffieldské čtvrti Page Hall je ruch, který trochu připomíná rytmus východoslovenských vesnic a romských osad, odkud řada zdejších obyvatel pochází.

„Pracuji u kadeřníka,“ říká starší muž. Romové ze Slovenska i Česka přišli do Sheffieldu za prací. V průběhu let si ale někteří z nich vysloužili kritiku, že místo práce pobírají pouze sociální dávky.

„Pracoval jsem třeba v masokombinátu. Klobásy, mletá masa. Moje manželka tam byla u stroje, který pral střeva,“ popisuje Miroslav Sándor. V Anglii je už 12 let, pochází z východoslovenských Bystran.

„Snažíme se, abychom měli lepší budoucnost. Tady je možnost práce. Protože bez práce je to složité,“ říká ve svém obývacím pokoji, kde sleduje v televizi tiskovou konferenci slovenského premiéra Roberta Fica z Bratislavy.

Právě Slovensko jako předsednická země Evropské unie bude během příštího půl roku řešit následky referenda o brexitu.

Svůj obchod na ulici tady má i Polák Jacek. Tak jednou týdně se ho někdo v žertu zeptá na téma migrace a třeba mu i poví, že jako Polák bude muset odejít domů. Jacek to ale bere s nadhledem jako britské vtípky. A navíc nejsou časté.

„Kamarád mi říkal, že po referendu už odjeli krajané téměř ve dvou autobusech zpátky domů,“ poznamenává Jacek. „Já neutíkám. Proč? Cítím se tu doma.“

Každopádně v sheffieldské čtvrti Page Hall spíše než rozumné argumenty vládnou emoce. I proto třeba Miroslav Sándor neodjel na měsíc domů na prázdniny, jak původně plánoval.

Obává se totiž, že Británie zavře hranice a nikdo ho už nikdy nepustí zpátky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)